Video Ce sunt Fondurile mutuale de investiţii şi cum funcţionează. Avantaje şi dezavantaje
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, ne învaţă astăzi, în cadrul rubricii IQ Financiar, cum să investești banii ca să obții randamente bune, ușor și accesibil pentru toți.
Am tot vorbit, în peste 100 de emisiuni de când am început acest proiect educațional la Observator Antena 1, despre investiții. Și lumea mă tot întreba: "Iancule, hai să începem odată discuțiile astea despre investiții. Cum investim?".
Ce sunt Fondurile mutuale de investiţii şi cum funcţionează
Dragii mei, în doar 5 minute, veți vedea cum poate oricine să investească sume mici de bani, periodic. Începem cu cele mai simple forme de investiții: fondurile mutuale. Acestea sunt administrate de SAI – Societăți de Administrare a Investițiilor. Practic, o să vedem în emisiunea de astăzi cum funcționează aceste societăți de investiții, care sunt avantajele și dezavantajele, cine sunt jucătorii din piață și cum poți investi eficient. În fondurile de investiții, mai mulți investitori individuali – tu, vecinul din bloc, casa de lângă tine, colegul de la muncă sau verișorul, ori mătușa – puneți banii într-un fond care investește pentru voi. Banii rămân ai voștri, voi sunteți proprietari, dar fondul îi administrează conform unui mandat.
Dragii mei, ca să nu ne complicăm în tehnicalități, gândiți-vă că s-a stricat mașina de spălat acasă. Ai două opțiuni: o repari tu, dacă te pricepi, sau mergi la un service, plătești o sumă și ți-o repară cineva profesionist. Așa este și cu fondurile de investiții. Dacă nu te pricepi să faci singur investiții, cel mai simplu este să mandatezi un profesionist reglementat de instituții. În România, aceasta este Autoritatea de Supraveghere Financiară, care oferă un mandat și un prospect, iar în baza acestuia se investesc banii noștri. În România, banii noștri stau cel mai mult în depozite. Apoi urmează obligațiunile, apoi acțiunile şi în cele din urmă fondurile de investiții. Dacă ne uităm, de exemplu, la țările nordice – Suedia, Danemarca, Germania, Finlanda – vedem că banii stau în depozite doar 10-20%. Restul, 80%, sunt investiți ca să producă randamente peste inflație. În depozite este bine să ții doar rezerva pentru cheltuieli – 3-6 luni ale familiei. Atât. Încet, pas cu pas, prin educație financiară, și România se trezește. Se dezvoltă această piață a fondurilor de investiții, și deja avem un volum important de români care investesc. Dacă ne uităm la ultimele cifre de la ASF, sunt 750.000 de români care, în loc să țină toți banii în depozite – sau țin doar o parte pentru 3-6 luni de cheltuieli – investesc ceea ce depășește în fonduri mutuale. S-au acumulat deja 27 de miliarde de lei în astfel de fonduri. Randamentele sunt foarte bune. Dacă te uiți la fondurile de acțiuni, pe un orizont de măcar 5 ani, randamentul mediu anual depășește 10%. Este de 2, poate chiar 3 ori mai mare decât în cazul depozitelor. Fondurile de obligațiuni – garantate și cu taxe zero – depășesc 5%.
- Ce sunt Fondurile mutuale de investiţii şi cum funcţionează. Avantaje şi dezavantaje
- În România, 99% din bani provin din muncă. Guda: "Doar 1% provine din randament"
- Cum se face o planificare financiară în familie pe structura VOSA
- Cum se calculează matematic independenţa financiară. Iancu Guda: "Ecuația este simplă"
- Cum ajungi independent financiar la 45 de ani. Iancu Guda: "Se poate ajunge acolo cu două condiţii"
Cele 3 avantaje ale fondurilor de investiții
Foarte rapid, o schemă despre cum funcționează: Investitorii pun banii în fonduri – care pot fi de acțiuni, obligațiuni în lei, dolari, euro sau mixte. Există un administrator care investește în numele nostru și un depozitar care ține evidența separată a acestor bani.
Și încheiem cu cele 3 avantaje ale fondurilor de investiții:
– Diversificare
– Lichiditate
– Acces la banii tăi oricând.
Poți investi oricând și poți retrage banii oricând. Asta înseamnă lichiditate. Și sunt multe alte avantaje despre care vom vorbi în episoadele următoare, inclusiv cum faci concret toate aceste lucruri. Mulțumim că urmăriți IQ Financiar în fiecare zi. Împreună, punem banii să lucreze pentru noi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰