Antena Meniu Search
x

Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de DNA în dosarul privind serviciile de salubrizare

Fostul primar al Sectorului 1 din Capitală, Daniel Tudorache, a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu derularea unui contract de salubrizare, a informat, joi, DNA.

de Redactia Observator

la 21.07.2022, 13:44

Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de DNA în dosarul privind serviciile de salubrizare
Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de DNA în dosarul privind serviciile de salubrizare - Hepta / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

DNA a anunţat că a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții, Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, Bogdan Piţigoi, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1 București, Anca Ludu, la data faptei director executiv Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, şi Nicolae Fulgeanu, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 1 București.

Aceştia sunt cercetaţi pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

De asemenea, Marius Fodoroiu, la data faptei director executiv al Direcției Investiții în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, este acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Pe acelaşi subiect

Pentru ce este acuzat Daniel Tudorache

"În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la aceasta:

  • în cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
  • s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.

În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune și complicitate la aceasta: În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate.

Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă", se arată în comunicatul DNA.

Clotilde Armand a vrut să rezilieze contractul cu Romprest

Contractul Primăriei cu firma de salubritate Romprest a fost de altfel la originea crizei gunoaielor din Sectorul 1, după ce Clotilde Armand a câştigat mandatul de primar în faţa lui Daniel Tudorache. 

Anul trecut, în august, Primarul Sectorului 1 anunţa o mare victorie în lupta cu firma de salubritate. Preţul plătit lunar pentru strângerea deşeurilor a scăzut, potrivit noii înţelegeri, cu aproape 50%. Ce nu spune însă Clotilde Armand este că Romprest va ridica gunoiul mai rar, şi de aici costurile mai mici.

Profitând de declararea stării de alertă, Clotilde Armand a încercat să rezilieze imediat şi contractul cu Romprest. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat PNL şi PSD că au boicotat şedinţa Consiliului Local unde pe ordinea de zi era înscris un proiect de hotărâre prin care să fie mandatată primăria în promovarea unei acţiuni de reziliere a contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1.

Filiala PNL Sector 1 a reacţionat la acuzaţiile primarului, a adresat o scrisoare deschisă în care le-a spus cetăţenilor că Armand le sacrifică în mod cinic binele, sănătate şi calitatea vieţii. „Executarea contractului de salubritate ţine doar de primar, iar primarul nu are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanţei rezilierea contractului”, mai arată organizaţia liberală.

Daniel Tudorache, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor

Daniel Tudorache nu este la primul dosar. Fostul primar al sectorului 1 a fost trimis în judecată şi pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Şi fosta fosta soţie a primarului, aflată, sub control judiciar pe cauţiune cu o valoare de 200.000 euro, a fost trimisă în instanţă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor.

Daniel Tudorache se află sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 1.000.000 euro, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Justitie » Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de DNA în dosarul privind serviciile de salubrizare