Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor: Nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte
Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu a fost în această dimineaţă la DNA, în dosarul vaccinurilor anti-COVID. Voiculescu a precizat că nu există semnătura lui pe niciun contract de achiziţie, ba mai mult, el ar fi fost scos din schemă, atunci când se luau deciziile în privinţa cumpărării de vaccinuri. Fostul ministru a adus mai multe rapoarte pentru a arăta că România a comandat mai puţine vaccinuri comparativ cu media europeană.
Procurorii DNA au formulat trei acuzaţii de abuz în serviciu pe numele lui Vlad Voiculescu. Aceştia îi reproşează că, pe vremea când era ministru al Sănătăţii, a cumpărat trei şanse de vaccinuri deşi România avea suficiente doze.
După două ore, Vlad Voiculescu a ieşit de la DNA şi a anunţat că, procurorii i-au adus la cunoştinţă că, de astăzi, s-a început urmărirea penală pe numele lui. La ora 14:00 urmează să se prezinte şi Ioana Mihăilă în faţa procurorilor,
Ce spun procurorii anti-corupţie
VOICULESCU VLAD VASILE, la data faptelor având funcţia de ministru al Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- Florin Cîţu a stat doar 10 minute la DNA. Fostul premier, acuzat că a provocat un prejudiciu de un miliard de euro...
- DNA: Cîţu nu a activat clauza de opt-out a UE, care ar fi permis să nu plătească 1 miliard de euro pe vaccinuri...
- Florin Cîţu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. Prima declaraţie după ce a ieşit de la DNA; Mi-am...
- abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte),
- complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre”, a transmis DNA, într-un comunbicat de presă.
Potrrivit documentului citat, ”statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.
”În contextul menţionat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, arată DNA.
Potrivit procurorilor, ”suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.
”Precizăm că acest memorandum ar fi fost susţinut spre aprobare în şedinţa Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii”, a mai transmis DNA. Procurorii anunţă că suspectului Voiculescu Vlad Vasile i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.
Vlad Voiculescu a ajuns la DNA, în dosarul vaccinurilor
Fostul ministru al sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri, la sediul DNA, că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte în privinţa achiziţiei de vaccinuri, el precizând că îl va invita pe preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat în acea perioadă.
”Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA.
Fostul ministru a precizat că era o semnătură electronică şi contractul se transmitea electronic, se decripta cu cheie pe care o avea altcineva, un angajat MApN. Voiculescu a fost întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, el arătând: ”Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? Iarăşi, n-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”.
”Una este responsabilitatea alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu.
El a continuat: ”Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”. Voiculescu a mai spus că ”atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este”.
”Datorită eforturilor Comisiei Europene, România, cei 19 milioane de români au avut acces la vaccin înainte de miliarde de alţi oameni din toată lumea. Europa a fost privilegiată pentru că Comisia Europeană a făcut un efort în a negocia şi a plăti un avans cu acele companii care au putut să dezvolte rapid un vaccin care a salvat sute de miii de oameni”, a afirmat Voiculescu.
Fostul ministru a menţionat că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, precizând că dacă ţările nu ar fi comandat sau ar fi comandat cu ţârâita, mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin.
”Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a mai declarat Voiculescu, precizând că urgenţa atunci era salvarea de vieţi şi deschiderea economiei.
Dosarul Vaccinurilor. Ciţu, urmărit penal pentru abuz în serviciu
După fostul premier al României, Florin Cîţu, astăzi a venit rândul și foștilor miniștri. Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă vor fi audiați în dosarul achiziției de vaccinuri din perioada pandemiei.
Procurorii DNA spun că cei doi miniștri, în complicitate cu fostul premier Florin Cîţu, au cumpărat, în repetate rânduri mai multe doze de vaccin decât avea nevoie țara noastră. Miercuri, lui Florin Citu i s-a adus la cunoștință faptul că s-a început urmărirea penală pe numele lui, iar astăzi rămâne de văzut dacă același lucru se va întâmplă și în cazul celor doi foști miniștri.
Vlad Voiculescu este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în servciu, vorbim despre trei tranșe de vaccinuri care au fost comandate de România pe timpul mandatului sau, iar în cazul Ioanei Mihăilă, vorbim despre o singură acuzație de abuz în serviciu.
DNA a solicitat Senatului şi Preşedinţiei avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.
Plenul Senatulului a votat cu 90 de voturi pentru, 2 voturi contra şi 3 nu au votat, ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei.
Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Vlad Vasile Voiculescu şi cererea de urmărire penală a Ioanei Mihăilă, foşti miniştri ai Sănătăţii, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, privind achiziţia de vaccinuri, din perioada pandemiei de COVID-19.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰