Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reţinut în Cipru. Ministrul Gorghiu: Instanţele cipriote decid dacă dispun predarea lui

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reţinut în Cipru, în baza mandatului emis de autorităţile române, anunţă Reuters, citând o declaratie a purtătorului de cuvânt al omului de afaceri.

de Redactia Observator

la 03.09.2023 , 20:59

 ”La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare Poliţienească - I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov.

Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracţional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracţiuni de corupţie/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influenţa asupra funcţionarilor publici, în scopul determinării acestora să acţioneze potrivit scopului grupului, instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenţei asupra funcţionarilor publici”, a transmis IGPR referitor la cazul lui Steinmetz. Cel în cauză a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România, anunţă IGPR.

Ministrul Gorghiu, despre cazul Benny Steinmetz

Vezi și

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat despre cazul Benny Steinmetz, că organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut în baza mandatului european de arestare, iar instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui în România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI. Gorghiu mai arată că Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. ”Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a precizat aceasta.

Pe acelaşi subiect

”Statul roman este activ in problematica fugarilor. În decembrie 2020, STEINMETZ Benyamin a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov. În noiembrie 2021, Steinmetz a fost găsit, prin intermediul organelor de poliţie din România, pe teritoriul Greciei. În martie 2022, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea instanţelor române de extrădare a acestuia, pe motiv că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi pentru că ar fi existat riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu şi degradant”, a precizat ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a subliniat că ”la acest moment, organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut de autorităţile de acolo, în baza mandatului european de arestare”. ”În continuare, instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui STEINMETZ Benyamin autorităţilor din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI”, a mai spus Gorghiu. Potrivit ministrului Justiţiei, ”cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine”. ”Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi o va face cu promptitudine dacă instanţele vor aprecia necesar. Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie. De asemenea, Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a mai precizat Alina Gorghiu. 

Beny Steinmetz, condamnat în dosarul "Ferma Băneasa"

În decembrie 2020, Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare în dosarul 'Ferma Băneasa', care se referă la restituiri ilegale de terenuri, alături de un alt afacerist israelian, Tal Silberstein (5 ani), de Remus Truică (7 ani), Paul al României (3 ani şi 4 luni), jurnalistul Dan Andronic (3 ani de închisoare cu suspendare).

Paul al României a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, iar pe numele afaceriştilor Tal Silberstein şi Beny Steinmetz au fost emise mandate europene de arestare.

Beny Steinmetz mai are o condamnare de cinci ani închisoare cu executare, aplicată în luna ianuarie de un tribunal din Elveţia, el fiind găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Justiţie » Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, reţinut în Cipru. Ministrul Gorghiu: Instanţele cipriote decid dacă dispun predarea lui