Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nasol". Reacţia lui Alfred Bulai, pe holurile Judecătoriei Sectorului 1. Fostul profesor SNSPA află azi dacă va fi arestat preventiv

Alfred Bulai şi-a petrecut noaptea în arest. Fostul profesor de la SNSPA a fost reţinut pentru 24 de ore. Dacă ieri avea doar calitatea de suspect, în această dimineaţă procurorii au decis că este inculpat. Asta după ce, ieri, anchetatorii i-au percheziţionat casa şi maşina. Oamenii legii au ridicat documente, înscrisuri şi USB-uri, care vor fi analizate în dosarul abuzurilor sexuale

de Bianca Iacob

la 05.09.2024 , 15:08

Astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului profesor de la SNSPA, în dosarul privind folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală.

Anunţul a fost făcut de Daniel Nedela, prim procurorul unităţii de parchet.

"Prin exercitarea de presiuni psihice, umilire şi prin exercitarea impunerea unor anume conduite privind viaţa sa sexuală, profitând de poziţia de autoritate profesor-student, a constrâns-o moral pe victimă să suporte un act de natură sexuală: a determina-o să se dezbrace de tricou în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale. A comis împotriva persoanei vătămate acte de natură sexuală: îmbăţişări, sărut cu forţa atingeri cu tentă sexuală", a decarat Nedela.

Vezi și

Alfred Bulai, acuzat de mai multe fapte de agresiune sexuală. Sociologul ar putea fi arestat preventiv

Pe acelaşi subiect

Alfred Bulai se află acum în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, urmând să afle ce se va întâmpla cu el, în următoarele 30 de zile 

Dacă judecătorul de drepuri şi libertăţi va da curs cererii făcute de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, aceea de a fi arestat preventiv, ori va decid o măsură mai blândă, cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Conform procurorilor, faptele reţinute în sarcina lui Alfred Bulai, două fapte de abuz sexual şi alte două de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, s-au petrecut în stagiul de practică organizat în ţară - unul în Suceava, celălalt în Alba - în 2022 şi 2023. Atunci, spun procurorii, a constrâns victima să îşi dea tricoul jos şi ar fi avut loc şi atingeri. 

Mai sunt şi alte fapte reţinute pe numele lui Alfred Bulai, în perioada decembrie 2023 - mai 2024, când procurorii spun că Alfred Bulai i-ar fi cerut victimei chiar să întreţină relaţii sexuale cu acesta.

Ieri, s-au efecutuat percheziţii acasă la Alfred Bulai şi, în premieră, a fost precheziţionată şi maşina. Au fost ridicate înscrisuri şi documente, atât din locuinţă, cât şi din autoturism. 

Fişele de evaluare, potrivit unor surse, au ajuns în mâinile procurorilor, urmând a se stabili dacă acestea vor avea valoare de probă. Cercetările în acest dosar nu se încheie aici, pentru că sunt multe sesizări primite de către procurori. De-a lungul timpului, fostele studente au reclamat această purtare a sociologului Alfred Bulai, din care reiese şi modul de operare al acestuia.

Fostul profesor SNSPA refuză să dea declaraţii 

Sociologul Alfred Bulai a petrecut, joi, câteva ore la Parchet, însă a refuzat din nou să dea orice declaraţie în faţa anchetatorilor. Parchetul îl acuză pe Bulai de patru infracţiuni din sfera vieţii sexuale comise în anii 2022 şi 2023, în timpul unor stagii de practică în judeţele Suceava şi Alba. Conform anchetatorilor, este vorba despre o singură victimă. Oficialii Parchetului susţin însă că au fost primite mai multe sesizări pe adresa de e-mail a Parchetului, iar cercetările continuă la nivelul Parchetului în cazul fiecărei reclamaţii. 

"La data de 4.07.2022, în timp ce se aflau în camera în care era cazat inculpatul, în contextul sesiunii individuale de feedback din ultima zi a stagiului de practică efectuat în comuna Sadova, judeţul Suceava, prin exercitarea de presiuni psihice, umilire şi prin impunerea unei anume conduite privind viaţa sa sexuală, profitând totodată de poziţia de autoritate decurgând din relaţia cadru didactic-student, a constrâns-o moral pe persoana vătămată să suporte un act de natură sexuală, prin aceea că a determinat-o să se dezbrace de tricou în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale", a declarat, joi, Daniel Nedela, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Faptele s-au repetat în perioada 29 iunie - 9 iulie 2023, în stagiul de practică din comuna Albac, judeţul Alba, victima fiind aceeaşi. "Aflându-se singuri în camera unde inculpatul era cazat, în contextul unei şedinţe individuale de feedback, profitând de poziţia de autoritate asupra persoanei vătămate, a pretins din partea acesteia, profitând totodată de poziţia de autoritate, favoruri de natură sexuală, respectiv ca persoana vătămată să se dezbrace de tricou şi de sutien în faţa sa. În aceeaşi perioadă, în cadrul aceluiaşi stagiu de practică, prin constrângere morală şi, totodată, profitând de poziţia de autoritate pe care o avea asupra acesteia în baza relaţiei cadru didactic-student, în vederea obţinerii satisfacţiei sexuale, a comis împotriva persoanei vătămate acte de natură sexuală materializate în îmbrăţişări, încercarea de a o săruta cu forţa, precum şi atingeri cu tentă sexuală la nivelul spatelui, umerilor şi picioarelor. În perioada decembrie 2023 - mai 2024, profitând de poziţia de autoritate asupra persoanei vătămate decurgând din relaţia cadru didactic-student, a pretins din partea acesteia, în mod indirect şi repetat, prin sugestii sexuale conotative, favoruri de natură sexuală, respectiv să întreţină relaţii sexuale", a precizat procurorul.

Procuror: "Aceste fapte nu pot fi tolerate"

Oficialul Ministerului Public a subliniat că nu există toleranţă faţă de astfel de fapte. "Aceste fapte nu pot fi tolerate. Este de datoria noastră să asigurăm un mediu sigur în care educaţia să se desfăşoare în condiţii de respect, demnitate şi integritate. Orice formă de abuz sexual, indiferent de context, este inacceptabilă, iar Ministerul Public va acţiona cu fermitate împotriva tuturor persoanelor care comit astfel de fapte. Subliniem importanţa protejării victimelor infracţiunilor de natură sexual, având în vedere impactul devastator pe care astfel de fapte îl pot produce în viaţa lor", a subliniat procurorul Daniel Nedela. El a retransmis apelul către cei care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze organele judiciare.

Între timp, profesorul Alfred Bulai a dat în judecată Şcoala Naţională de Studii Politice, care i-a desfăcut contractul de muncă după izbucnirea scandalului. 

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Justiţie » "Nasol". Reacţia lui Alfred Bulai, pe holurile Judecătoriei Sectorului 1. Fostul profesor SNSPA află azi dacă va fi arestat preventiv