Antena Meniu Search
x

"Am fost destul de șocată că nu am observat mai devreme". O femeie din Anglia povestește cum o simplă întindere s-a dovedit o boală cu care se luptă de peste un deceniu

Corpurile noastre ne dau adesea indicii că ar trebui să acordăm mai multă atenție sănătății noastre. Unele sunt mai clare, iar altele par complet aleatorii și ne pot induce în eroare astfel încât să credem că problemele noastre sunt mult mai mici decât am avea în realitate. În această situație s-a aflat și Hannah Gardner care, în urmă cu 10 ani, l-a doar 26 de ani a primit un diagnostic crunt asta deși credea că suferă doar de o întindere musculară, notează The Sun.

de Redactia Observator

la 12.11.2022, 14:12

O femeie din Anglia povestește cum o simplă întindere s-a dovedit o boală cu care se luptă de peste un deceniu - Hannah Gardner (arhiva personală)

Hannah își pregătea noul echipament de fitness atunci când a simțit o durere la nivelul pieptului, dar fără antecedente familiale de cancer, a presupus că era doar un mușchi tensionat. În acel moment, femeia nu avea nici cea mai vagă idee că diagnosticul ei va fi unul care a luat viața a mai bine de jumătate de milion de femei doar în 2020: cancerul de sân.

Acum, Hannah, în vârstă de 36 de ani, spune că nu vrea ca fetița ei, Lilah-Rae, să crească fără mamă și spune că vrea ca toate femeile să facă un control de specialitate pentru că acest lucru le-ar putea salva viața.

La 26 ani, Hannah Gardner a spus că a avut o viață relativ normală. Ea lucra în acel moment și "trăia pentru weekend" și aștepta cu nerăbdare să iasă în oraș și să petreacă timp cu prietenii ei. Dar, la fel ca mulți oameni, a decis să ducă o viață mai sănătoasă și într-o după-amiază și instalat o banda de alergare în camera de zi. Ea le-a povestit jurnaliștilor că în retrospectivă, decizia a fost fost absolut una întâmplătoare.

"Totul a început în urmă cu 10 ani, aveam doar 26 de ani."

Pe acelaşi subiect

Drumul către diagnostic

"Am instalat o bandă de alergare, se pare că era destul de grea și că în acel proces am crezut că mi-am întins un mușchi din piept. Am început să frec mușchiul pectoral și apoi am simțit o umflătură, adânc în interior, era greu de confundat", le-a explicat Hannah Gardner jurnaliștilor.

"Am fost destul de șocată că nu am observat mai devreme", a spus ea.

Pentru că Hannah a suferit o mărire a sânilor cu un an înainte, s-a gândit că ar trebui să meargă la chirurgul ei pentru a o verifica. "Mă bucur că am făcut-o, pentru că atunci când m-a examinat, mi-a spus că este propriul meu țesut mamar și că trebuie să-mi văd medicul de familie", a adăugat ea.

După ce a fost examinată, Hannah a spus că medicul de familie a informat-o că "nu putea simți" nodul. Femeia a adăugat: "Dacă nu m-ar fi consultat chirurgul plastician, poate că nu aș fi insista, așa că mi s-a părut ciudat. Pentru că am făcut acest lucru, medicul de familia m-a trimis la control. Dar de atunci am auzit de alte femei tinere care se prezintă la medicul lor de familie cu umflături și li se spune că sunt schimbări hormonale și că sunt trimise acasă. Știam că ceva nu este în regulă, medicii nu sunt infailibili", a adăugat ea.

Hannah a fost trimisă la Charing Cross Hospital din Londra, unde a fost examinată de un specialist care i-a spus că pot simți ceva și a trimis-o la o ecografie. Specialiștii au întrebat-o dacă e de acord să facă și o mamogramă, o procedură care, în general, nu este prescrisă femeilor tinere.

După doar o săptămână, Hannah a fost diagnosticată cu cancer de sân de gradul 3, iar medicii i-au spus că tumora ei avea aproximativ 10cm cm în dimensiune. "M-a lovit ca o tonă de cărămizi", povestește ea.

O luptă de peste un deceniu

"Răspunsurile nu vin repede când ești diagnosticat pentru prima dată și la început a trebuit să fac o mastectomie. Au spus că a fost un cancer invaziv de gradul 3 care s-a răspândit la ganglionii limfatici". Doctorii au spus că Hannah ar avea nevoie de chimioterapie și terapie hormonală pe termen lung. Apoi, a urmat îndepărtarea a implanturilor mamare, împreună cu mai multă chimioterapie.

Dar recuperarea Hannei nu a fost mai lungă de un an, iar în 2017, medicii au detectat o recurență locală în peretele pieptului și a fost mutată la Royal Marsden pentru tratament. Pe lângă această recidivă a bolii, ea a primit o altă veste proastă: că nu va putea avea copii. Cu toate acestea, în 2019, a reușit să rămână însărcinată  cu Lilah Rae, pe care a născut-o în iulie 2020.

Situația părea că se îmbunătățește pentru Hannah Gardner, dar în decembrie 2020, ea a spus că a fost "orbită" când cancerul a revenit pentru a treia oară cu o recurență regională în zona axilară.

"Era sub braț, nu mă așteptam. A avea cancer prin pandemie a fost o experiență atât de singuratică. Când am avut parte de tratament înainte de pandemie puteam zâmbi și râde cu asistentele medicale și cu alți pacienți, dar nu au existat zâmbete prin măști."

În iunie 2022, Hannah a primit vestea devastatoare că are cancer în stadiul 4, ceea ce înseamnă că are nevoie de tratament pentru tot restul vieții

Ea a spus: "Am avut cancer de două ori înainte fără un copil. Întotdeauna mă uitam la oamenii cu copii care au avut cancer și mă gândeam «cum ai reușit?»" Când ai un copil, totul se schimbă, frica și durerea mea încep și se termină cu ea. Nu vreau ca ea să-și piardă mama, este ea cea pentru care trebuie să lupt".

"Mi-am pierdut mama înainte ca Lilah să se nască. Nu vreau ca Lilah să treacă printr-o astfel de pierdere atât de tânără. Ea este un copil nevinovat care se confruntă cu ceva care îți schimbă viața. Nu este corect."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Mapamond » "Am fost destul de șocată că nu am observat mai devreme". O femeie din Anglia povestește cum o simplă întindere s-a dovedit o boală cu care se luptă de peste un deceniu