Antena Meniu Search
x

O fetiţă de 10 ani a murit de ciumă în SUA. Simptomele sunt asemănătoare cu gripa sau un caz uşor de Covid-19

O copilă de doar 10 ani a murit, după ce s-a infectat cu ciumă. Ultimul caz al apariţiei bolii infecţioase a apărut în Colorado în 2015.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 24.07.2021, 15:02

Imagine microscopică - ciumă
O fetiţă de 10 ani a murit de ciumă în SUA - Profimedia

Tragedie cumplită după ce o fetiţă de 10 ani a murit răpusă de ciumă, în Colorado, Statele Unite ale Americii. Decesul, care a avut loc la începutul acestei luni, este primul atribuit ciumei, din anul 2015 încoace. Specialiştii spun că zonele rurale din statele vestice ale SUA sunt locul în care cel mai probabil va apărea din nou ciuma.

Departamentul de Sănătate Publică și Mediu din Colorado a descoperit că boala infecţioasă este prezentă în județele Huerfano, Adams, San Miguel, El Paso, Boulder și La Plata. Ciuma este în general purtată de purici, deși felul exact în care fata a ajuns să fie infectată este încă în curs de investigare.

„Suntem extrem de întristaţi pentru pierderea fetei din Colorado; transmitem cele mai profunde condoleanţe pentru familia aflată în aceste momente dificile” a declarat dr. Jennifer House, medic veterinar din statul Colorado, potrivit The Independent, îndemnând, de asemenea, locuitorii să acorde atenţie simptomelor şi să solicite ajutor medical imediat dacă au sentimentul că ar putea să fie infectaţi.

„[Denver] Public Health face o investigație epidemiologică și dorește ca localnicii să știe că, deși această boală este foarte rară, poate apărea totuşi. Trebuie să căutaţi şi să cereţi ajutor medical dacă avei simptome” a adăugat medicul.

Pe acelaşi subiect

Simptomele care prevestesc infecţia cu ciumă

Patru persoane au murit de ciumă în 2015, jumătate din acest număr provenind din Colorado. Potrivit centrului de Sănătate Publică din Denver, ciuma poate fi tratată relativ ușor cu antibiotice, dar aceste medicamente sunt cele mai eficiente atunci când sunt administrate în termen de 24 de ore de la apariția simptomelor pentru un pacient. După aceea, infecția poate începe să provoace simptome grave, ulterior fatale. Identificarea simptomelor poate fi dificilă, deoarece semnele precoce ale ciumei sunt foarte asemănătoare cu cele ale altor boli, cum ar fi gripa sau un caz ușor de coronavirus. Simptomele includ febră, frisoane, cefalee, tuse și senzație de slăbiciune.

Chiar dacă boala infecţioasă care se răspândeşte la om şi poate fi fatală este rară în SUA, este mult mai frecventă la animale. Între 2005 și 2021, au existat aproape 570 de cazuri de animale infectate cu ciumă în Colorado, inclusiv 104 pisici și câini, potrivit The Independent. Majoritatea cazurilor de ciumă din SUA se află în zona rurală din partea de vest, în special în Colorado, New Mexico, Arizona și Utah. Ciuma este cea mai activă în timpul verii, dar poate fi găsită prezentă la rozătoare pe tot parcursul anului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » O fetiţă de 10 ani a murit de ciumă în SUA. Simptomele sunt asemănătoare cu gripa sau un caz uşor de Covid-19