Antena Meniu Search
x

Video Povestea ceaiurilor medicinale. Cum ajung din pădure pe rafturile magazinelor

La orice semn de boală dăm iama în raftul cu medicamente şi am uitat să mai dăm o şansă ceaiurilor. Şi e mare păcat, spun cunoscătorii, pentru că în România încă avem plante tămăduitoare care cresc în mod natural. Mare parte din plantele medicinale care ajung pe rafturile magazinelor sau care sunt folosite în industria farmaceutică sunt culese de pădurari.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 30.01.2022, 09:16

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena

Încă din mai, angajaţii Direcţiilor Silvice iau la picior pădurile şi păşunile în căutarea plantelor vindecătoare. Anul acesta, doar în Olt au fost culese peste 5 tone de plante. Iar munca e departe de a se fi încheiat. 

Se culeg foarte simplu, cu un pic de codiţă, circa 10 cm, după care le aşezăm la uscat sub şopru la umbră, să nu fie bătute de soare imediat aşa.

Citește și: Beneficiile ceaiului verde pentru sănătate

Drumul ceaiului începe de aici, din pădure. Cei 17 pădurari ai ocolului silvic Drăgăneşti Olt sunt cei care aleg cu grijă florile ce urmează să delecteze papilele gustative ale iubitorilor de ceai. 

Pe acelaşi subiect

O să urmeze recoltatul la măceşe în luna septembrie, octombrie. Acum sunt verzi. Dar se coc. După 10, 15 septembrie începe coacerea şi recoltarea.

După ce sunt culese şi uscate, plantele sunt cântărite şi apoi preluate de firmele care le duc la procesare.

Ing. George Vâle, Direcţia Silvică Olt: Am livrat 5,2 tone de plante medicinale, urmând ca în săptămânile următoare să continuăm cu coada şoricelului şi cu urzica. Valoarea totală a celor 2 contracte de vânzare-cumpărare se ridică la suma de 62 de mii de lei. Nu este o sumă foarte mare, însă este un venit pe care direcţia silvică îl face an de an.

Fără recolta asigurată de pădurari, producţia de ceaiuri din ţara noastră ar avea de pierdut. Aproape jumătate din necesar este asigurat din contractele cu aceştia.

Constantin Fugăroiu, reprezentant firmă de procesare: Direcţiile silvice sunt parteneri constanţi şi loiali. Reuşesc în fiecare an să ne livreze cantităţi importante pe care noi ne prelucrăm şi le dăm spre consum.

Cât despre consum, este încurajat de orice specialist. Iar beneficiile cunoscute încă din antichitate ar trebui să ne convigă să includem această băutură în rutina noastră zilnică. 

Cristina Oprea,reporter Observator: Un ceai de soc cu lămâie este alegerea mea pentru astăzi şi este una ideală pentru o zi toridă. Nu vă feriţi aşadar să înlocuiţi băuturile carbogazoase sau chiar una dintre ceştile de cafea cu acest preparat. Este un pahar de sănătate.

Potrivit unui studiu realizat de Euromonitor în 2018, cota deţinută în piaţă de ceaiurile româneşti este de peste 40 la sută. Numai românii au cumpărat în ultimii ani ceaiuri în valoare de aproape 100 de milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Povestea ceaiurilor medicinale. Cum ajung din pădure pe rafturile magazinelor