Tradiţie culinară, la scară industrială
E vremea când gospodinele pregătesc bunătăţile pentru cămară. Însă pentru cine nu are timp de petrecut în bucătărie, varianta cea mai la îndemână este raftul ma
E vremea când gospodinele pregătesc bunătăţile pentru cămară. Însă pentru cine nu are timp de petrecut în bucătărie, varianta cea mai la îndemână este raftul magazinelor. Există şi aici borcane cu zacuscă sau gogoşari în oţet, preparate după reţetele bunicii. Şi ca să-i convingă pe consumatori, unul dintre producători a deschis larg porţile fabricii pentru vizitatori.
Aşa arată tradiţia la scară industrială. În fabrica din Argeş, angajatele curăţă ceapa înainte să o bage în tocătoarele prin care trec zilnic tone de legume. Ardeii kapia sunt luaţi la mână, unul câte unul, iar roşiile sunt spălate bine şi ajung şi ele în malaxoare. Vinetele se coc la foc automat. Acum, în fabrică, se pregăteşte zacusca pe care o luăm direct de pe raft, când nu avem timp de stat în bucătărie.
Cine a fost în fabrică a văzut nu doar borcanele cu zacuscă, murături sau dulceţuri de toamnă. Ci şi conservele cu iahnie de fasole cu şuncă, sarmale sau alte mâncăruri atât de populare la noi.
Simona Crişu, director executiv: "Ceea ce prezentăm noi ca şi conservă este o mâncare gătită ca şi acasă, cu toate ingredientele naturale, fără niciun conservant, fără niciun aditiv, fără absolut nimic, faptul că sunt sterilizate le conferă acel termen de valabilitate."
Fabrica de conserve funcţionează încă din 1901. Astăzi, de aici pleacă anual peste 7500 de tone de alimente în peste 200 de sortimente. De la ziua porţilor deschise nu a lipsit nici ministrul agriculturii, Petre Daea, care a fost aşteptat cu un tort lung de 10 metri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰