Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cannes 2018, dezvăluiri teribile despre abuzurile lui Harvey Weinstein. Asia Argento: 'Acest festival era terenul său de vânătoare'

Trofeul Palme d'Or a fost acordat filmului japonez "Afacere de familie", iar Marele Premiu - unei pelicule antirasiste realizate de americanul Spike Lee.

de Redactia Observator

la 20.05.2018 , 11:20

Trofeul Palme d'Or a fost acordat filmului japonez "Afacere de familie", iar Marele Premiu - unei pelicule antirasiste realizate de americanul Spike Lee.

În 1997, am fost violată de Harvey Weinstein aici, la Cannes. Aveam 21 de ani. Acest festival era terenul său de vânătoare, este declaraţia actriţei Asia Argento care a marcat gala laureaţilor Cannes 2018.

Asia Argento s-a declarat convinsă că Weinstein sau alţi prădători sexuali nu vor mai fi niciodată bineveniţi la Cannes. Gala finală a fost marcată, ca şi întregul festival, de mişcarea pentru drepturile femeilor, #MeToo. Juriul prezidat tot de o femeie, Cate Blanchett, a acordat, totuşi, trofeul Palme d'Or unui film realizat de un bărbat, japonezul Hirokazu Kore-Eda. "Afacere de familie", povestea unei familii de hoţi mărunţi care oferă adăpost unei fetiţe maltratate, a impresionat atât criticii cât şi publicul.

Vezi și

Marele premiu i-a revenit filmului Black Klansman, realizat de Spike Lee, pornind de la un caz real: un poliţist de culoare infiltrat, în anii '70, în mişcarea rasistă Ku Klux Klan.

Premiul juriului a fost acordat filmului Cafarnaum al libanezei Nadine Labaki. Iar un alt regizor prezent în selecţia oficială, Alice Rohrwacher din Italia, a împărţit premiul pentru scenariu cu doi cineaşti iranieni. Unul dintre aceştia nu a putut fi prezent la Cannes deoarece autorităţile de la Teheran îi interzic să călătorească în străinătate.

Premiul pentru regie a fost decernat unui polonez, iar cele pentru interpretare, unui actor italian şi unei actriţe din Kazahstan, una din revelaţiile festivalului.

Un trofeu Palme d'Or special, pentru întreaga carieră, l-a răsplătit pe veteranul elveţian Jean-Luc Godard care, la 87 de ani, nu a venit la Cannes, deşi ultimul său film a figurat în selecţia oficială. Festivalul s-a încheiat cu premiera unui film îndelung aşteptat: "Omul care l-a ucis pe Don Quijote", de Terry Gilliam. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri Mondene » Cannes 2018, dezvăluiri teribile despre abuzurile lui Harvey Weinstein. Asia Argento: 'Acest festival era terenul său de vânătoare'