Antena Meniu Search
x

Video Alcoolul îngraşă: între mit şi realitate. După câte pahare de băutură se văd efectele asupra siluetei

Alcoolul, consumat mai ales în cantităţi mari, îşi pune amprenta asupra noastră în diferite feluri. Cele mai des întâlnite schimbări sunt legate de aspectul fizic.

de Redactia Observator

la 16.08.2023, 09:28

Vezi și

Cum acţionează alcoolul în organism

În primul rând, alcoolul ajunge direct din gură în stomac, apoi în intestinul subțire, unde intră în fluxul sanguin. Acest lucru face ca ficatul tău să lucreze la capacitate maximă pentru a descompune alcoolul. CU ajutorul unei enzime care se numeste NAD, ficatul transforma alcoolul în acetaldehidă şi apoi în acetat. Dar atunci când consumi mai mult alcool decât poate 

procesa ficatul tău, acesta rămâne în fluxul sanguin, afectându-ți creierul, inima și alte organe.

Ficatul poate metaboliza aproximativ 1 pahar de alcool pe oră:

Pe acelaşi subiect
  • 400 ml de bere
  • 150 ml de vin
  • 44 ml de tarie cu 40% alcool

Acesta este motivul pentru care, de regulă, asta este cantitatea de alcool din meniu, iar recomandarea este de a consuma maximum o astfel de porţie/oră.

Cele 3 efecte absolut dezastroase ale alcoolului, chiar şi atunci când îl consumăm ocazional:

1. Efectul alcoolului asupra creierului

Consumul de alcool poate cauza degenerarea creierului, chiar și în cantități mici sau moderate. Studiul a observat că consumul a șapte pahare de vin pe săptămână poate duce la subțierea neocortexului și a altor regiuni ale creierului. Neocortexul este partea de sus a creierului, cea mai evoluată a speciei noastre, care te ajută să gândeşti, să iei decizii, să reţii informaţii.

2. Efecte hormonale - alcoolul îngraşă?

Consumul de alcool crește conversia testosteronului în estrogen. Iar asta duce la un deficit cognitiv, deficit de dezvoltare sexuală, dar şi la acumularea de grăsime în zona abdominală, în special la bărbaţi, prin conversia testosteronului în estrogen.

Alcoolul duce la luarea în greutate, prin trei mecanisme:

  • Alcoolul este primul metabolizat pentru energie - nu mai arzi grăsimi, arzi în schimb alcool pentru energie
  • Comportament compulsiv  (mănânci mult mai mult)
  • Este calorie goală -  8 cal / 1gram alcool

3. Efecte asupra comportamentului

Alcoolul suprimă activitatea în cortexul prefrontal, ducând la comportament impulsiv. Suprimă activitatea în cortexul prefrontal, ceea ce duce la comportament impulsiv - este ca și cum ai scoate frâna de mână de la mașină în timp ce ești pe o pantă. Asta nu înseamnă că mașina va începe să meargă imediat, dar cu timpul, înclinarea va duce la mișcarea mașinii.

Pe lângă asta, alcoolul afecteză somnul, nivelul de cortizol, deci de stres în următoarele zile după consum şi omoară microbiomul. E bine să limitezi la maximum consumul de alcool.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Observator Medical » Alcoolul îngraşă: între mit şi realitate. După câte pahare de băutură se văd efectele asupra siluetei