Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Crizele de fiere: cauze, simptome, tratament. Când e necesară operaţia

Daca aveţi crize de fiere, nu amânaţi consultaţia la un gastroenterolog şi nici tratamentul. Iată ce trebuie să facem când ne confruntăm cu astfel de probleme.

de Redactia Observator

la 01.03.2023 , 08:11

Pentru a înţelege crizele de fiere, trebuie să înţelegem puţină anatomie.

Cum apar crizele de fiere

Aceasta este o fiere (n.r. prezentată în imagini), sau veziculă biliară, sau colecistul. Este un sac mic, prins de ficat, care colectează sucurile biliare secretate de ficat şi le ţine acolo până la următoarea masă. Cand mâncăm grăsimi - stomacul sesizează asta, iar colecistul se contractă şi stoarce aceste sucuri biliare în duoden; Când apare criza aceasta de fiere? Atunci când în colecist există un obstacol. Obstacolul poate fi de 2 feluri: 

Vezi și
  • 1. MAL - sau sludge biliar - este precipitat/reziduu de suc biliar care este dens, asemenea unui nămol;
  • 2. Litiaza biliară - sau pietre la colecist.
Pe acelaşi subiect

Atunci când avem 1 sau 2 - contracţia colecistului este îngreunată de obstacol şi el se inflamează ducând la durere, greţuri, vărsături, stare degradată, etc.

Cum se tratează crizele de fiere

Ce avem de făcut? În primul rând să mergem la un gastroenterolog şi să avem clar un diagnostic. Pentru că tratamentul este diferit, de la caz la caz; dacă vorbim de acest sludge - tratamentul va fi medicamentos şi va consta în medicamente şi suplimente care vor încerca să topească acel sludge - să-l facă mai uşor de excretat. Dacă vorbim de litiaza, recomandarea va fi aceea de îndepărtare chirurgicală a colecistului. Chiar dacă ni se spune că operaţia nu este urgentă, asta nu înseamnă că putem amâna la nesfârşit intervenţia chirurgicală.

Crize de fiere. Ce se poate întâmpla

În cazul de faţă, în special când pietrele din colecist sunt mici - acestea pot migra pe canalul coledoc până în pancreas. Creează o obstrucţie la nivelul pancreasului - care este ca o fabrică de artificii - şi această obstrucţie duce la inflamaţia pancreasului - adânca pancreatită acută - care este ca un incediu într-o fabrică de artificii. Consecinţele pot fi devastatoare, ducând chiar la deces.

Dacă aveţi crize de fiere, nu amânaţi consultaţia la un gastroenterolog şi nu amânaţi tratamentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Observator Medical » Crizele de fiere: cauze, simptome, tratament. Când e necesară operaţia