Video Statul pe scaun, la fel de nociv precum fumatul
Statul pe scaun este la fel de grav ca fumatul pentru organismul nostru. Aşa că trebuie, din când în când, să vă ridicaţi şi să faceţi câţiva paşi. Cum mai putem preveni afecţiunile coloanei, aflaţi la rubrica medicală.
- Specialiştii recomandă pauze de cel puţin cinci minute la fiecare oră lucrată la birou.
Haideţi să vorbim despre sănătatea noastră! Statul pe scaun a ajuns să fie la fel de grav ca fumatul pentru organismul nostru. O spun medicii care vorbesc despre o dependenţă globală de a sta aşezat. La biroul de la locul de muncă, în metrou, în maşină, acasă, la masă, în momente de relaxare, tot timpul stăm pe scaun.
Vă arătăm câteva trucuri simple pentru a scăpa de problemele de la coloana vertebrală. Totul ţine de cum ne poziţionăm. Iată!
Alexandru Ilie, fizioterapeut: Este important, când eşti în poziţia aşezat, să fii foarte atent la postura ta. Această poziţie menţinută greşit duce la apariţia herniilor lombare. Când stăm la birou, nu mai avem o poziţie corectă şi uşor, uşor, cădem spre suprafaţa de sprijin, spre monitor. Ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al biomecanicii coloanei lombare este că aceasta are o rectitudine, acea scobitură se şterge sau chiar se inversează, lucru care duce la hernia de disc, făcând compresie pe nervii spinali, generând acea durere pe care o resimţim. Simţim nevoia să ne ridicăm, că ne simţim blocaţi de spate.
Sunt 12 ore pe care omul modern le petrece aşezat. Cel puţin opt ore doar la locul de muncă. Când ne aşezăm la birou sau la masă, practic trunchiul se prăbuşeşte, iar riscurile pot fi destul de mari.
Alexandru Ilie, fizioterapeut: Apar disfuncţii circulatorii. TVP sau tromboza venoasă profundă s-a declanşat în momentul în care petreci peste opt ore pe zi în poziţia aşezat. Durerile musculo-scheletale şi depresia sunt în strânsă legătură cu menţinerea acestei poziţii. Pe lânga asta, se creşte riscul de instalare a diabetului de tip doi şi a multiplelor forme de cancer.
Cât de afectaţi suntem în acest moment? Putem verifica printr-un test simplu: "Şi acum vreau să facem un test simplu, să vedem cum ne afectează poziţia aşezat ...".
Câteva trucuri simple în programul de zi cu zi ne pot corecta postura semnificativ, spun specialiştii.
Specialiştii recomandă pauze de cel puţin cinci minute la fiecare oră lucrată la birou
Alexandru Ilie, fizioterapeut: Recomand tuturor să îşi pună pe telefon o alarmă care se numeşte "Ridică-te" şi care să sune din oră în oră mai ales dacă lucrezi mai ales de acasă. Ulterior, să începi să faci un sistem ergonomic când lucrezi. Le recomand tuturor să folosească masa de călcat. Este un instrument reglabil pe înălţime şi poţi să îl transformi în stand-up desk. Când ne sună telefonul, trebuie să ne ridicăm. Lucrezi şi nu lucrezi de acasă. Dacă vrei să comunici unui coleg mesajul, nu mai dai mail, du-te şi spune-i-l. Dacă ai un call, pe care îl ai de realizat, ridică-te şi realizează call-ul din picioare. Toate aceste modificări simple îţi aduc sănătate corpului.
În fiecare oră am putea lua o pauză de măcar cinci minute în care să ne exersăm diferite părţi ale corpului. Chiar şi atunci când stăm pe scaun, la job.
Un prim exerciţiu este să începi să faci această dorsiflexie de 10 ori, pentru circulaţia periferică. Să te ridici în picioare şi să vrei să simţi talpa, loja inferioară, să se întindă. Prin acest exerciţiu simplu te adresezi sindromului carpian şi alungeşti această poziţie a braţului de la birou scurtată. Stăm foarte multe ore cu capul înainte, spre laptop, aşa că trebuie să facem uşoare miscări de rotaţii, stânga, dreapta, aplecat, urechea spre umăr, cinci repetări blânde şi o ultimă mişcare flexiextensie până la dispariţia disconfortului.
Aşadar, setaţi o alarmă pe telefonul mobil sau pe ceas pentru a vă ridica de pe scaun. Şi la birou şi dacă lucrăm la masa de acasă. Opriţi-vă cinci minute în fiecare oră şi faceţi câţiva paşi! Întindeţi-vă muşchii şi fiţi atenţi la postură neapărat.
Atât pentru astăzi. Ne vedem şi pe observatornews.ro, la secţiunea observator medical, cu tot ce trebuie să ştim ca să rămânem sănătoşi!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰