Antena Meniu Search
x

Noi putem termina pandemia. Doar că noi nu mai vrem

Ianuarie 2021. Omenirea e în plină pandemie. Murim pe capete, tineri şi bătrâni, iar medicii sunt extenuați. E gri, apăsător şi fără ieşire. Disperarea și lipsa unui final fericit ne macină în fiecare zi, iar speranța unui vaccin nici măcar nu se întrezărește. Se investește masiv în cercetare și un leac miraculos e căutat cu înfrigurare. Fără rezultat.

Ionela Gavriliu
de Ionela Gavriliu

la 05.01.2021, 14:48

Ionela Gavriliu
Ionela Gavriliu

Trăim într-o pauză continuă, ne irosim viaţa, oportunităţile, timpul. Singurele schimbări care dau ritmul săptămânilor sunt anunţurile că ţările intră şi ies din carantină. Călătoriile sunt anulate total. Suntem cu toţii înfricoşaţi, în întuneric, izolaţi şi singuri. 

Vă dă fiori un astfel de scenariu? Cu siguranţă, mai ales că ne sună cunoscut, l-am mai trăit o dată. Aşa ar fi putut arăta acest început de an, dacă norocul, încăpățânarea şi pasiunea unor oameni inteligenți nu s-ar fi pus în slujba umanității. Da, dincolo de interesele bănești, de conspirații şi calcule, cei care au descoperit formulele de vaccin au făcut un gest măreţ. Pentru ei şi pentru noi, pentru specie chiar. Şi merită toate cuvintele mari.

Am așteptat vaccinul ca pe o mântuire și acum, o dată obținut, nu-l mai vrem. E ca toate lucrurile multdorite, cărora le găsești pete în soare o dată ce le ai. Şi e firesc: după ce ai făcut din ceva scopul vieţii, ajungi să-l dispreţuieşti aproape proporţional cu efortul investit pentru a-l avea. 

Doar că un vaccin nu e un moft sau o dorinţă orgolioasă. Ci alegerea care ne poate da înapoi viața aia de care ne e dor. O vreți? 

Vă e dor de prieteni, de apropiere, de vacanţe fără stres, de avioane, de respirat fără mască, mers la piaţă fără griji, de părinţi, de bunici, de dans, de bucurie, de râsete cu toată gura, de alte griji şi libertate? Atunci n-avem de ales.

N-o să vă spun să vă vaccinați. N-o să vă spun că cei care aleg să o facă nu au îndoieli. N-o să vă dau garanții pentru că doar specialiştii o pot face, dacă alegeţi să-i ascultaţi. Probabil sunteţi sătui de îndemnurile seci şi superioare şi foarte speriaţi de necunoscut. 

Vă spun doar să cântăriți. Să măsurați de două înainte să tăiați posibilitatea. E o şansă. E singura șansă. Asta sau boala şi o viaţă mai rea decât moartea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Opinii » Noi putem termina pandemia. Doar că noi nu mai vrem