Antena Meniu Search
x

Protestul celor două Românii

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 02.04.2021, 12:56

Francesca Simionescu
Francesca Simionescu

Unele dintre principiile de viață după care cred că ar trebui să ne ghidăm cu toții ar fi să nu judecăm după aparențe și, mai ales, să fim cât putem de empatici. Cu aceleași gânduri am încercat să privesc evenimentele din ultimele zile. M-am uitat la ce s-a întâmplat în stradă și, în paralel, pe Facebook. Am văzut protestele a două Românii.

Una era în stradă și striga  “Jos pandemia!”.  În cealaltă, se râdea virtual. În prima Românie, protestatarii scandau “Jandarmii e cu noi”, purtau pancarte pe care scria “Deschide-ți școlile, copiii au nevoie de educație” sau “neați omorât”. În social media au circulat imediat tot felul de “meme-uri”. 

România din stradă a fost și ea divizată. Unii se plângeau, culmea, că din cauza restricțiilor nu se mai pot întâlni cu iubitele la 2 noaptea. Motivul pentru care alții au ieșit în stradă a fost că nu mai suportă controalele polițiștilor din localitățile în carantină. Ghiciți de ce - îi prind și cu alte ilegalități. Cum ar fi circularea cu numere false de înmatriculare. Unii ar fi vrut să mai poată pierde jumătate din viață, în gașcă, în fața unui magazin de la colțul străzii. Alții s-au plâns că nu mai pot face bani din anumite activități pentru care, știm cu toții, nu se plătesc taxe la stat. Altfel spus, nu mai pot cânta în locuri unde se aruncă cu banii pe ei, la propriu. 

Lângă ei, au fost și oameni care și-au pierdut job-urile din cauza pandemiei. Oameni obosiți, cu neajunsuri și un șomaj din care nu pot întreține o familie. Totuși, nu ei au fost cei vizibili în contra-protestul celeilalte Românii. Internetul a explodat, bineînțeles. Cu postări adresate celor care aveau  revendicări din categoria absurdului pentru “intelectuali”.  

În aceeași Românie, cea din stradă, s-a mai întâmplat ceva. În fața spitalelor, medicii au fost huiduiți din răsputeri. Sunt considerați indirect mercenari, oameni care omoară alți oameni pentru un spor la salariu, plătit de forțe oculte. În cealaltă Românie, medicii sunt simpli “îngeri în alb”. Iar îngerii au protestat și ei, cu poze din secțiile ATI, pe paginile de Facebook.  

În prima Românie, “Covit-ul” nu există. În cealaltă, Covid-19 a lăsat mii de familii îndurerate după ce a luat din sânul lor pe cei mai dragi. A doua Românie strigă cu toate puterile către prima, de la un balcon, “Oprește-te, mi-a murit tatăl acum două zile din cauza asta!” dar primește alte huiduieli. Sunt aceleași două Românii diferite pe care le vedem zilnic dar alegem să ignorăm. 

Ironia știți care este? Ambele sunt sufocate, sătule și frustrate. Amândouă sunt conduse de oameni depășiți de situație și care nu cunosc adevărata realitate a niciuneia dintre ele. 

Și uite, nici măcar războiul cu inamicul nevăzut nu a reușit să le aducă împreună. Iar de acum, probabil, se va înteți și mai mult ura dintre ele iar diferențele vor fi din ce în ce mai evidente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Opinii » Protestul celor două Românii