Antena Meniu Search
x

„Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă!”

Laura Nureldin
de Laura Nureldin

la 10.04.2021, 01:03

Laura Nureldin
Laura Nureldin

Mă uit siderată, furioasă și neputincioasă, cum în toiul nopții – da, tot „noaptea, ca hoții”, dar acum nu mai iese nimeni în Piață – medicii zdrobiți de ceea ce li se întâmplă își cară pacienții cu paturile spre salvări sau spre mașinile aparținătorilor. Pacienți proaspăt operați sau care nu au mai apucat să fie operați pentru că, printr-un pocnet... magic din degetele ministrului Vlad Voiculescu, autoritățile au decis ca Spitalul Foișor să devină spital Covid.

Pentru cine nu știe, Foișor este cel mai mare spital de ortopedie din România. Acolo ajung oameni făcuți praf, pe care niște doctori cu ani mulți de școală și cu mâini talentate îi fac la loc, așa cum ai face un puzzle. Acolo ajung oameni care au scăpat cu viață din accidente cumplite, oameni cu tumori osoase pe care nu se încumetă nimeni altcineva să le opereze, oameni suferinzi. Oameni.

Iar azi, alți oameni – mai preocupați de like-urile de pe Facebook decât de altceva, oameni care intră râzând în conferințe de presă unde anunță nenorociri – au hotărât într-o clipă că toți pacienții de la Foișor trebuie trimiși la alte spitale sau, de ce nu, acasă – chit că au fost operați cu doar o zi înainte – pentru că nu mai există alte boli în afară de Covid 19.

Văd pacienți înveliți în propriile geci, pansați, legați de tărgi, ajutați să se ridice din paturile cu care au fost scoși și puși să meargă cu cadrul până la mașina rudei care a venit să-i ia acasă. Acasă, unde nu au supraveghere medicală și nici tratament post-operator.

Văd reporteri și operatori care filmează și relatează. Văd familii revoltate. Văd medici ce își frâng mâinile, neputincioși, în fața aberației la care sunt forțați să asiste și să participe, încălcându-și, fără voie, jurământul – Primum non nocere (În primul rând, nu face rău).

Știți ce nu văd? Pe cei care au luat această hotărâre ce scuipă în obrazul medicinei, al omeniei, al bunului simț.

Ministrul Sănătății, acum preocupat să-și schimbe poza de profil pe Facebook, nu e la Spitalul Foișor. Nici șeful DSU, Raed Arafat. Ministrul Sănătății, ca un Mesia contrafăcut, crede că e suficient să le spună pacienților ortopedici „Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă”.

Nu e suficient, domnule ministru. Nu puteți face minuni, așadar nu vă purtați de parcă v-ar izvorî mir din palme. Nu puteți face mai nimic, de fapt. Nu sunteți capabil. Tot ce reușiți este să vă arătați neinformat – Dar vai, nu știam că morții de Covid sunt îngropați așa – și nepăsător.

Domnule ministru, sper să găsiți vreme să ridicați ochii din rețelele sociale măcar preț de câteva secunde și să vă uitați în jur. România e bolnavă. Și nu de Covid. Iar dumneavoastră nu o faceți bine. Dumneavoastră nu sunteți un făcător de miracole. Întrebați-i pe pacienții de la Foișor, pe care i-ați forțat să-și ia paturile și să se ridice, chiar dacă nu pot umbla. Întrebați-i. Și vă vor spune că dumneavoastră nu sunteți nimic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Opinii » „Ridică-te, ia-ți patul tău și umblă!”