Alegeri 2024. Florin Cîţu vrea comasarea alegerilor locale şi parlamentare
Florin Cîţu s-a pronunţat în favoarea comasării alegerilor locale şi parlamentare din 2024, spunând că avantajul ar fi reprezentat de costurile mai reduse pentru România, mai ales în contextul în care în acelaşi an au loc şi alegeri prezidenţiale şi europarlamentare.
Liderul PNL, Florin Cîţu a declarat, miercuri, despre comasarea alegerilor locale şi parlamentare, în 2024, că aşa îşi doreşte şi că se va găsi soluţia legală pentru acest lucru, deşi există o decizie CCR care interzice acest lucru. El a precizat că avantajul este că ar fi mai puţine costuri pentru România, ţinând cont că în acel an sunt patru tipuri de alegeri. ”Eu aşa doresc”, a spus preşedintele PNL despre o comasare a alegerilor parlamentare şi locale, în 2024.
Întrebat despre decizia CCR care interzice această comasare, liderul PNL a spus: ”Deciziile CCR sunt interpretate”.
”Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să fie legal alegerile parlamentare şi locale. Avantajul ar fi mai puţine costuri pentru România, pentru că în 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare şi atunci vă daţi seama că dacă reuşim să le comasăm, mai puţine costuri”, a spus el.
Florin Cîţu a ţinut să precizeze că decizia CCR nu spune că nu pot fi organizare alegerile în aceeaşi zi. ”Daţi-mi voie să cred că cei de la Curte nu spun bagatelizări. Veşi vedea soluţia”.
Un parlamentar vrea lege pentru drept de vot la 16 ani
În curând, adolescenţii ar putea fi chemaţi la urne. Un parlamentar independent vrea ca toţi minorii de peste 16 ani să aibă drept de vot şi pregăteşte un proiect de lege în acest sens. Tinerii vor putea vota, însă, doar la alegerile europarlamentare şi la cele locale. Proiectul are deja o problemă însă. Modificarea vârstei de vot ar însemna şi schimbarea Constituţiei.
Scăderea vârstei de la care se poate vota ar însemna încă aproximativ 400 de mii de alegători în plus. Doar că proiectul e primit cu reticenţă chiar de către cei la care se referă.
Andre Rotaru, reporter Observator: ”Conform proiectului de lege, adolescenţii ar urma să aibă drept de vot la alegerile europarlamentare şi la cele locale. Nu vor putea însă să voteze la alegerile parlamentare de la noi şi nici la cele prezidenţiale”.
Iniţiatorul spune că tinerii nu ar fi suficient reprezentaţi la urne şi, automat, politicienii sunt tentaţi să facă promisiuni ţintite vârstnicilor.
Până să devină lege, proiectul are de trecut un obstacol major: Constituţia. Care defineşte clar vârsta de vot.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰