Antena Meniu Search
x

Video Un parlamentar vrea lege pentru drept de vot la 16 ani. Cât de pregătiţi sunt tinerii din România să voteze de această vârstă

În curând, adolescenţii ar putea fi chemaţi la urne. Un parlamentar independent vrea ca toţi minorii de peste 16 ani să aibă drept de vot şi pregăteşte un proiect de lege în acest sens. Tinerii vor putea vota, însă, doar la alegerile europarlamentare şi la cele locale. Proiectul are deja o problemă însă. Modificarea vârstei de vot ar însemna şi schimbarea Constituţiei.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 22.03.2022, 21:39

Vezi și

Scăderea vârstei de la care se poate vota ar însemna încă aproximativ 400 de mii de alegători în plus. Doar că proiectul e primit cu reticenţă chiar de către cei la care se referă.

Andre Rotaru, reporter Observator: ”Dacă mâine ar fi Europarlamentarele, te-ai duce să votezi? 

Adolescent: ”Sincer.. nu. Pentru că nu mă pricep”.

Andre Rotaru, reporter Observator: ”Ştii ce face un europarlamentar?”

Pe acelaşi subiect

Adolescentă: ”Ăăă...este cel care contribuie la... facerea legilor, a lucrurilor care se aprobă în oraş. Nu ştiu să vă explic. Habar n-am”.

Andre Rotaru, reporter Observator: ”Conform proiectului de lege, adolescenţii ar urma să aibă drept de vot la alegerile europarlamentare şi la cele locale. Nu vor putea însă să voteze la alegerile parlamentare de la noi şi nici la cele prezidenţiale”.

Ce schimbări ar aduce dreptul de vot de la 16 ani

Iniţiatorul spune că tinerii nu ar fi suficient reprezentaţi la urne şi, automat, politicienii sunt tentaţi să facă promisiuni ţintite vârstnicilor.

Alexandru Kocsis, inițiatorul legii: ”La alegerile locale, un candidat la primărie automat va trebui să îşi construiască o ofertă politică şi pentru această categorie de vârstă. Se va pune foarte mult accentul pe şcoli, pe reabilitarea şcolilor, pe reabilitarea spaţiilor de recreere”.

La proiectul de lege au lucrat şi doi studenţi de la ştiinţe politice.

Anahara Alexandru-Yuuki, student ştiinţe politice: ”Nu văd de ce un tânăr din Austria sau din Germania poate să voteze la 16 ani şi un tânăr din România nu ar putea să facă asta”.

Vlad Măntoiu, student ştiinţe politice: ”Vârsta de 16 ani este vârsta de la care un tânăr se poate angaja. În plus putem să ne uităm la toate recomandările Uniunii Europene şi la celelalte state europene care şi-a redus deja vârsta de vot şi toate au redus-o la 16 sau 17 ani”.

Constituția prevede că vârsta de la care o persoană poate vota este de 18 ani

Până să devină lege, proiectul are de trecut un obstacol major: Constituţia. Care defineşte clar vârsta de vot.

Alexandru Kocsis, inițiatorul legii: ”Totul ţine de interpretare şi de voinţa politică. De aceea am ales alegerile locale şi parlamentare, pentru că la aceste alegeri dreptul de vot nu reprezintă dreptul de vot în sens constituţional, de exercitare a suveranităţii poporului”.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: ”Deci avem articolul 36 din Constituţia României care spune clar: Cetăţenii au drept de vot de la 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor, inclusiv. Dacă vor să o modifice trebuie să modifice mai întâi Constituţia”.

Femeie: ”Nu gândeşte unul la 40 de ani, or gândi ei la 16 ani? Nu cred”.

Femeie: ”Oricum or să voteze în funcţie de ce aud în casă”.

Proiectul abia îşi începe parcursul legislativ, iar primul pas este să fie depus la Senat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Un parlamentar vrea lege pentru drept de vot la 16 ani. Cât de pregătiţi sunt tinerii din România să voteze de această vârstă