Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegerile locale din acest an ne arată noua hartă politică a României (Video)

Gabriela Firea a pierdut la o diferenţă de aproape cinci procente în faţa lui Nicuşor Dan. Cea mai strânsă luptă din Capitală a fost la Sectorul 1, unde Clotilde Armand a primit cu puţin peste o mie de voturi mai mult decât Daniel Tudorache. Alianţa USR Plus a câştigat şi Sectorul 2, Radu Mihaiu fiind preferat lui Dan Cristian Popescu şi Neculai Onţanu. Sectorul 3 va fi condus încă patru ani de Robert Negoiţă, învingător detaşat în faţa lui Adrian Moraru şi Aurelian Bădulescu. Cea mai categorică victorie a reuşit-o Daniel Băluţă, singurul candidat PSD ales în Bucureşti. În Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone a reuşit să-i depăşească pe Daniel Florea şi pe Cristian Băcanu. Primar nou şi în Sectorul 6, unde liberalul Ciprian Ciucu îi ia locul social-democratului Gabriel Mutu. În ţară, PSD şi PNL îşi împart judeţele.

de Redactia Observator

la 28.09.2020 , 20:35

  • Partidul Social Democrat a obținut 20 de funcții de președinte de Consiliu Județean.
  • Partidul Național Liberal a obținut 17 funcții de președinte de Consiliu Județean.
  • Cele mai importante știri sunt la Observator 19, Antena 1.

2020 va rămâne în istorie ca anul pandemiei, dar şi al alegerilor locale pline de surprize. Au fost victorii şi detronări la Primării şi Consilii Judeţene ce păreau pentru totdeauna încremenite sub o conducere de stânga sau de dreapta. 

Cine a pierdut şi cine a câştigat? Depinde din ce parte a spectrului politic privim. 

De la stânga, situaţia arată astfel: PSD-ul şi-a propus să păstreze fiefurile tradiţionale. Şi, în unele, a şi reuşit. La Craiova, de exemplu, Lia Olguţa Vasilescu a câştigat cu un scor zdrobitor. Şocul a venit din multe alte localităţi.

Vezi și

De la dreapta, harta este mult mai pestriţă. Liberalii şi-au adjudecat şi ei Primării în care sunt de neclintit de mai multe mandate. La Cluj, Emil Boc a câştigat din nou. Dar PNL a pierdut surprinzător la Timişoara. Candidatul Nicolae Robu, în funcţie din anul 2012, a fost învins de useristul Dominic Fritz. Iar la Alba Iulia, fief liberal din 1996, useristul Gabriel Pleşa a schimbat tradiţia.

De altfel, marea surpriză a acestor alegeri este Uniunea Salvaţi România care şi-a trecut în palmares şi alte primării de mari oraşe: Braşov, Alba Iulia şi Bacău. 

La Consiliile Judeţene, PSD este în continuare lider în teritoriu. 20 de funcţii de preşedinte de Consiliu Judeţean a câştigat PSD la aceste alegeri, în timp ce PNL are 17 şefii de CJ câştigate, cu nouă mai multe faţă de ceea ce reuşise în 2016.

E o diferență semnificativă faţă de anul 2016, când social-democraţii au făcut legea. 

PNL şi USR au câştigat în judeţe la care nici n-ar fi îndrăznit să viseze, precum Vrancea, Constanța, Iași, Caraș, Timiș sau Maramureș.

Singurul lucru neschimbat pe harta alegerilor de la un scrutin la altul rămân victoriile UDMR, care a reuşit să-şi asigure şi la aceste alegeri şefia a patru Consilii Judeţene: Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri politice » Alegerile locale din acest an ne arată noua hartă politică a României (Video)