Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ambasadorul Rusiei pretinde că România este un membru UE "de categoria a doua" și urmează un "curs anti-rus dictat de Bruxelles și Washington"

Ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Lipaev, susține că relațiile bilaterale nu au perspective imediate de îmbunătățire, acuzând Bucureștiul că urmează un "curs anti-rus dictat de Bruxelles și Washington". Într-un interviu acordat postului Rossiia 24, diplomatul a afirmat că România suferă economic din cauza sancțiunilor impuse Rusiei și că este "nevoită să cumpere petrol și gaze mai scumpe și de calitate inferioară". Lipaev a subliniat că Moscova este dispusă să reia cooperarea cu România, dar decizia aparține exclusiv Bucureștiului. Totodată, ambasadorul rus a evidențiat frustrarea României față de faptul că nu a fost invitată la negocierile internaționale privind Ucraina, considerând că țara noastră a fost "împinsă la marginea politicii europene".

de Redactia Observator

la 21.02.2025 , 20:17

Vladimir Lipaev Klaus Iohannis Ambasadorul Rusiei pretinde că România este un membru UE "de categoria a doua" și urmează un "curs anti-rus dictat de Bruxelles și Washington" - Ambasada Rusiei în România

Redăm, în continuare, principalele declarații ale ambasadorului Vladimir Lipaev, publicate pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

- România continuă să urmeze un curs anti-rus, care este dictat la Bruxelles și Washington. Nu există perspective imediate pentru îmbunătățirea relațiilor dintre țările noastre.

Pe acelaşi subiect

 - Poate că, pe măsură ce criza din Ucraina se va rezolva, situația se va schimba. Bucureștiul duce o politică externă destul de flexibilă. Aici ei monitorizează îndeaproape schimbările care au loc în lume. Poate că România va trage propriile concluzii, iar apoi cooperarea dintre țările noastre va fi restabilită într-o oarecare măsură.

 - Rusia este întotdeauna gata să interacționeze cu alte state. Dar nu suntem mai interesați de acest lucru decât partenerii noștri. Nu ne impunem nimănui, inclusiv și României. Dacă Bucureștiul este gata să interacționeze, atunci suntem gata să restabilim legăturile care s-au construit între țările noastre.

- Rusia și România au stabilit relații comerciale și economice destul de eficiente. Am furnizat României o cantitate semnificativă de materii prime minerale, ajutând-o să-și echilibreze bilanțul energetic la prețuri favorabile. Rusia a achiziționat mașini, echipamente și produse industriale din România.

- România este acum nevoită să cumpere petrol și gaze de calitate mai scăzută din alte țări la prețuri mai mari.

- Oportunitățile de cooperare rămân. Totul depinde de România. Deocamdată nu vedem niciun interes pentru asta din partea Bucureștiuilui.

Despre sancțiuni

- Ridicarea sancțiunilor anti-ruse ar contribui la îmbunătățirea situației socio-economice din România. Problemele cu care se confruntă România sunt cauzate în mare măsură de cursul impus Bucureștiului de către eurobirocrația.

- Totuși, această perspectivă [de ridicare a sancțiunilor] nu are succes, întrucât România este foarte puternic integrată în Uniunea Europeană și este legată de disciplina de bloc. Dacă nici măcar țări precum Ungaria și Slovacia nu pot depăși rezistența oficialilor europeni, atunci România are și mai puține șanse să o facă.

Despre războiul din Ucraina

- Așteptările României [de la începutul negocierilor ruso-americane] coincid cu așteptările aliaților săi europeni: Bucureștiul este puțin dezamăgit de faptul că Europa, inclusiv România, nu a fost invitată la Riad pentru a participa la procesul de reglementare a situației din Ucraina. România nu are de ales decât să respecte și să se ghideze după deciziile care vor fi luate fără participarea sa.

- Românii nici nu au fost invitați la summit-ul informal de urgență al liderilor UE privind securitatea europeană și situația din Ucraina, care a avut loc zilele trecute la Paris.

- De fapt, a existat o împărțire a membrilor UE în mai privilegiați și mai puțin privilegiați. România a ajuns în categoria a doua. Acest lucru a provocat dezamăgire în România, unde există un sentiment de frustrare că Bucureștiul a fost împins la marginea politicii europene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cum faceţi față temperaturilor extreme din aceste zile?
Observator » Ştiri politice » Ambasadorul Rusiei pretinde că România este un membru UE "de categoria a doua" și urmează un "curs anti-rus dictat de Bruxelles și Washington"