Antena Meniu Search
x

Cine este Anca Jurma, noua şefă interimară a DNA

Ministrul Justiţiei este aşteptat să vină cu un nume pentru noul şef al DNA. Până atunci, mingea a fost aruncată în curtea Parchetului General, care a luat deja o decizie. Interimatul în cel mai de temut parchet va fi asigurat de Anca Jurma.

Vezi și

Ministrul Justiţiei este aşteptat să vină cu un nume pentru noul şef al DNA. Până atunci, mingea a fost aruncată în curtea Parchetului General, care a luat deja o decizie. Interimatul în cel mai de temut parchet va fi asigurat de Anca Jurma. Un om apropiat de Kovesi, i-a fost consilier în ultima perioadă, de când au inceput scandalurile să se ţină lanţ. 

Anca Jurma este fiica fostului procuror general al României, Nicolae Cochinescu, acuzat că a ascuns adevărul de la Revoluţie. Noul şef interimar are 28 de ani de experienţă în magistratură, iar după anii 2000 a condus serviciile de cooperare internaţională din Parchetul General, apoi din DNA.

"Fără îndoială, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie trebuie să reprezinte eforturi substanţiale cu precădere în statele în care corupţia este considerată o problemă", spunea în 2014 Anca Jurma.

Anca Jurma, colaboratoare apropiată a Laurei Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi s-a apropiat de Jurma mai ales după ce împotriva fostului ei om de încredere, Dana Tiţian, s-a început cercetarea disciplinară, şi a numit-o, în locul acesteia,  consilier. Anca Jurma i-a fost alături şi la discursul anticorupţie rostit de Kovesi în Parlamentul European în toamna anului trecut. Deşi se spune că nu a mai instrumentat niciun dosar de mai bine de zece ani, procurorul general a considerat că Jurma este cea mai potrivită să ia locul şefei sale. 

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public", se afirmă în comunicatul Parchetului General.

Pe pagina sa de socializare, Anca Jurma se prezintă drept o persoană pasionată de călătorii, mai ales că a lucrat mult şi în străinătate. Ar fi fost chiar decorată de către Ambasada Franţei. Magistratul va asigura interimatul până când Ministrul Justiţiei va face o altă propunere.

Tudorel Toader urmează să facă o propunere care va ajunge la CSM . Cei de acolo trebuie să dea un aviz. poziv sau negativ. Decizia finală este în mâinile Preşedintelui Klaus Iohannis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Cine este Anca Jurma, noua şefă interimară a DNA