Antena Meniu Search
x

Soarta Gabrielei Firea, decisă de PSD luni. Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare al asociaţiei lui Ştefan Godei, patronul azilelor groazei

Cutremur la vârful statului după dezvăluirile din azilele groazei. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a demsionat astăzi după o discuţie cu premierul. Totodată, instituţii importante din subordinea ministerului au fost călcate de procurorii DNA sub suspiciunea că ar fi acoperit, cu bună ştiinţă, abuzurile din cămine. Decizia de acreditare pentru Asociaţia "Sf Gabriel cel Viteaz", deţinută de Ştefan Godei, a fost semnată de Raluca Turcan. Între timp, surse politice au declarat pentru Observator că o decizie cu privire la Gabriela Firea se va lua luni în cadrul Consiliul Politic Naţional. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 18:41

Soarta Gabrielei Firea, decisă de PSD luni. Raluca Turcan a acreditat asociaţia lui Ştefan Godei, patronul azilelor groazei
Soarta Gabrielei Firea, decisă de PSD luni. Raluca Turcan a acreditat asociaţia lui Ştefan Godei, patronul azilelor groazei - Observator / Inquam Photos / George Călin

Cutremur în Guvern după scandalul din azile. Marius Budăi a renunţat la funcţia de Ministru al Muncii, după ce, tot el a spus că nu se consideră responsabil pentru ororile descoperite în centrele de bătrâni. Marian Neacşu va fi interimar iar o variantă de înlocuitor la şefia ministerului Muncii ar fi Simona Bucura-Oprescu. Odată cu plecarea social-democratului, liderii opoziției au cerut și demisia Gabrielei Firea.

Potrivit unor surse politice, social democraţii i-ar cere şi ministrului Familiei, Gabriela Firea, să facă un pas înapoi. Vor lua o decizie cu privire la Gabriela Firea în cadrul Consiliul Politic Naţional al PSD de luni când vor stabili şi pe cine pun în fruntea ministerului Muncii.

Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare al asociaţei fondate de Ştefan Godei

Între timp, Raluca Turcan a fost cea a semnat avizul de acreditare pentru asociaţia fondată de Ştefan Godei, patronul azilelor groazei din Voluntari. Avizul de acreditare al Asociaţiei "Sf Gabriel cel Viteaz" din Voluntari a fost semnat pe 3 martie 2021 de Raluca Turcan, pe atunci ministru al Muncii. 

Pe acelaşi subiect

Surse liberale: Semnarea acreditării este doar o formalitate administrativă

Raluca Turcan doar a semnat avizul de acreditare care verifică dacă sunt respectate condițiile de înființare, transmit surse liberale. Potrivit acestora, neregulile au fost semnalate în ziua în care Marius Budăi a depus jurământul în funcția de ministru al Muncii, mai exact pe 25 noiembrie 2021. Etapele autorizării unui astfel de centru sunt următoarele: Se obține mai întâi licențiere provizorie, pe baza documentelor depuse la minister. Ulterior AJPIS verifica în teren îndeplinirea condițiilor și se autorizează definitiv.

Deci, ministrul semnează acreditarea furnizorului pe baza documentelor verificate de funcționarii din AJPIS şi în baza unui referat de acreditare redactat de serviciul Asistenţă Socială al ministerului. Semnarea acreditarii este doar o formalitate administrativă. E o obligaţie legală ca ministrul să semneze dacă ei cer acreditarea. 

Sunt acreditate peste 5500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor). La începutul activității, aceste centre au grija ca documentația sa fie ireproșabilă.  Problema o reprezintă modul în care activitatea lor este deturnată pe parcurs spre activități inumane şi ilegale, specifice crimei organizate, conform sursei citate. 

Firea, despre Godei: "Nu a fost vreodată șoferul meu". Ministrul, contrazis de un document oficial

Firea susține că Godei n-a fost șoferul ei nici la primăria Capitalei, nici la Senat. Conform unui document consultat de către G4Media, Ştefan Godei, arestat preventiv în dosarul DIICOT a fost angajat la cabinetul de senator al Gabrielei Firea până în februarie 2023. Ministrul Firea susţine că a fost şoferul unor colegi din cabinetul senatorial. 

"Sunt nevoită, din păcate, să repet ce am afirmat zilele trecute, în urma unor informații apărute în presă. Inculpatul din dosarul azilelor din județul Ilfov nu a fost vreodată șoferul meu. Eu am același șofer de 16 -17 ani, pe care îl cunosc toate instituțiile, toți jurnaliștii, toată primăria, tot Parlamentul etc.

La Primăria Capitalei bărbatul din acest dosar nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Nici la Senat nu a fost șoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat", a reacționat ministrul Gabriela Firea.

Încă o demitere în scandalul azilelor groazei: Mădălina Turza, eliberată din funcția de consilier de stat

Iar în timp ce la Ministerul Muncii se pregătea marele anunţ al demisiei, instituţiile din subordinea ministerului au primit o vizită din partea procurorilor DNA. Doi funcţionari, suspectaţi că au acoperit abuzurile, au fost duşi la audieri.

În plus, lista demiterilor în scandalul azilelor se măreşte cu încă un nume. Mădălina Turza a fost eliberată din funcţia de consilier de stat al premierului.  Din această poziţie, ea conducea şi departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile. 

Ştefan Godei, liderul şi coordonatorul grupului care a pus la cale afacerea cu azilele de bătrâni, de pe urma cărora a câştigat peste 3,7 milioane de lei, îşi cheltuia o parte din bani pe droguri, prostituate şi lăutari, potrivit procurorilor DIICOT. Într-o singură noapte, el a reuşit să cheltuiască 25.000 de lei pe astfel de distracţii.

"Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieşit date potrivit cărora Godei Ştefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuieşte pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a îşi procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuţiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracţii, într-o noapte, suma de 25.000 de lei", se menţionează în referatul întocmit de procurori.

În total, membrii grupului infracțional organizat condus Ștefan Godei au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții sau servicii din cadrul altor primării, în conturile Asociației "Sf. Gabriel cel Viteaz" suma de 3.763.869 de lei în perioada 25.11.2021 - 08.06.2023. Ştefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, alături de fratele său, Daniel Godei, care avea rol de coordonator în cadrul grupului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri politice » Soarta Gabrielei Firea, decisă de PSD luni. Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare al asociaţiei lui Ştefan Godei, patronul azilelor groazei