Guvernul Dacian Cioloș a primit votul Parlamentului. 389 de voturi pentru
Votul pentru Guvernul Dacian Cioloș s-a încheiat în Parlamentul României. Cel mai probabil, Guvernul va trece fără probleme, având în vedere că PSD, PNL, UDMR și UNPR au anunțat că vor vota Executivul.
Votul pentru Guvernul Dacian Cioloș s-a încheiat în Parlamentul României. Cel mai probabil, Guvernul va trece fără probleme, având în vedere că PSD, PNL, UDMR și UNPR au anunțat că vor vota Executivul.
UPDATE 15:45 Varujan Pambuccian: "Premierul desemnat a dat dovadă de responsabilitate. Aseară am văzut-o pe Ana Pauker și ați votat-o (către Comsiile juridice care au avizat-o pozitiv pe Cristina Guseth, n.red). Vorbea gîngav și ați votat-o! Am încredere în cel care v-a desemnat, pentru că s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă. Prin ceea ce a făcut domnul Cioloș a dovedit responsabilitate și îl felicit (pentru retragerea Cristinei Guseth de la Justiție)".
Kelemen Hunor, președinte UDMR: "Avem o misiune extrem de dificilă, deși aparent e simplă. Vom da un vot de încredere Guvernului Cioloș. Este vorba de un program de guvernare scurt, dar clar, care sunt realizabile. Avem noroc cu CV-urilor unor miniștri care sunt mai consistente decât tot programul de guvernare. Suntem conștienți că într-un an nu se pot face minuni. Așteptăm decizii guvernamentale și măsuri prin care creșterea economică va fi simțită de fiecare cetățean. Azi veți avea voturile noastre. Așteptăm un dialog și sincer pentru proiectele dumneavoastră și punctul vom decide."
Călin Popescu Tăriceanu: "Constat că PSD rămâne la Putere, iar PNL își manifestă intenția de a fi critic la adresa guvernării, deci să rămână în Opoziție. Deci nu s-a schimbat nimic. Vă bucurați de aprecierea mea pentru modul în care v-ați îndeplinit obligațiile la București și la Bruxelles. Dar trebuie să știți că persoana dumneavoastră este parte a unui plan elaborat acum un an care și-a propus să înlăture un guvern instalat democratic. Acest plan urmărește anihiliarea justiției și a statului de drept. În România sub pretextul combaterii corupției s-a constituit un cartel instituțional neconstituțional: SRI-DNA. În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat agenți acoperiți în justiție și în politică. În România, prezumția de nevinovăție este anulată de DNA care creează o presiune publică inacceptabilă asupra judecătorilor. DNA anchetează oportunitatea deciziilor politice. Tehnocrația ucide democrația. Grupul parlamentar al ALDE nu va vota Guvernul Cioloș. Vreau să-l felicit pe domnul premier că a retras candidatul de la Ministerul Justiției".
UPDATE 14:20 Gorghiu: PNL va vota Guvernul Cioloș
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că parlamentarii liberali vor vota Guvernul Cioloș, motivând că au încredere că reprezintă o soluție de ieșire din criză.
"Alegem astăzi o soluție cerută de cetățeni. PNL crede în această soluție cu toate sincopele în formarea echipei. Este nevoie de o reformă serioasă a partidelor pentru ca acestea să se poată încărca cu voința și puterea de schimbare, de împrospătare. Alături de grupurile parlamentare, PNL va vota noul Guvern, pentru că avem încredere că este o formulă bună și o soluție pentru această ieșire din criză. (...) Domnule prim-ministru, veți avea în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar veți avea și o voce critică și sinceră atunci când vom considera că trebuie spuse adevăruri mai puțin favorabile Cabinetului dumneavoastră. Am convingerea că în mandatul Guvernului Cioloș vor fi reparate sau măcar stopate o parte dintre abuzurile Guvernului Ponta", a afirmat marți Gorghiu în plenul Parlamentului, unde este prezentat și votat Cabinetul Cioloș.
Ea a amintit că este pentru a treia oară în ultimii 25 de ani când Parlamentului îi este propus un guvern tehnocrat.
"Este a treia oară în 25 de ani când Parlamentul este chemat să învestească un guvern tehnocrat după Cabinetele cu premieri apolitici Stolojan și Isărescu. De fiecare dată specialiștii independenți au guvernat într-o perioadă de criză, o perioadă de maximum un an înaintea alegerilor.(...) În 1991 am avut loc o criză socială. În 2000 a avut loc o criză a managementului politic. Astăzi avem de a face cu o criză în toată clasa politică", a mai spus Gorghiu.
Copreședintele PNL consideră că, deși oamenii nu mai sunt în stradă, "nemulțumirea este tot acolo", și că marele câștig al acestei situații este că PSD nu mai deține puterea.
"Partidele, care astăzi răsuflă ușurate că nu mai văd oameni în stradă, greșesc. Greșesc și vor pierde în continuare credibilitatea pe care o mai au. O spun cu regret și cu convingerea că partidele politice sunt o componentă esențială a democrației într-un stat. Nu mai sunt români în stradă (...), dar nemulțumirea este tot acolo. O altă realitate, una îmbucurătoare, este că PSD a pierdut puterea. Marele câștig al acestei schimbări de Guvern este că PSD nu mai deține frâiele și pârghiile Guvernului. Abuzul guvernamental și folosirea banului public în scop electoral pot fi de astăzi stopate", a adăugat Gorghiu.
Ea susține că "începând de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuție echilibrată a resurselor către administrația locală" și are speranța că "acest guvern va înțelege să facă acest lucru".
"PNL nu a propus un guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru în acest Cabinet Cioloș, nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar dacă ești un partid născut în 1875, ca PNL, trecut prin toate, poți să faci această opțiune în mod credibil", a arătat Gorghiu.
___________________________________________________________
Declaraţiile premierului desemnat Dacian Cioloș:
"Sunt pe deplin conștient că așteptările sunt uriașe și vom face tot ce e cu putință să le răspundem. Aduc un gând bun victimelor și familiilor celor din clubul Colectiv. Tragedii precum cea de acolo nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Iar pentru asta trebuie să eliminăm cauzele. Corupția. Sarcina acestui Guvern este de a pune bazele unei transformări structurale. Ne asumăm un număr de măsuri pe care să le ducem la îndeplinire în dialog cu societatea și cu forțele politice. Ne asumăm o guvernare pe trei principii fundamentale: transparență, responsabilitate și deschidere la dialog. Subliniez sprijinul Executivului pentru lupta anti-corupție. Urmează un an greu cu numiri importante în Justiție și în Parchete. Numirile vor fi ghidate doar de competență și integritate. Vom susține relansarea durabilă a creșterii economice și a investițiilor. Avem mari restanțe în privința fondurilor europene pe care vom încerca să le absorbim. Nu vom putea face minuni, dar vom urmări finalizarea a cât mai multor proiecte majore. Nu ne dorim și nu putem să înlocuim clasa politică. Momentele în care se apelează la guverne de experți sunt excepționale. Noi nu putem guverna fără dumneavoastră. Ne dorim să creem premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României. Dumneavoastră, partidele politice veți continua să clădiți o țară care să-i facă pe cei plecați să se întoarcă".
Votul este secret cu bile. Parlamentul acordă votul de încredere cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Componenţa Cabinetului este următoarea: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰