Cabinetul Vioricăi Dăncilă are patru vicepremieri şi aproape jumătate de miniştri noi faţă de Guvernul Tudose
Lista noului Guvern a fost finalizată astăzi, după patru ore de discuţii la sediul PSD. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri şi cele mai multe femei.
Lista noului Guvern a fost finalizată astăzi, după patru ore de discuţii la sediul PSD. Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri şi cele mai multe femei din istoria guvernării postdecembriste. Mai exact, nouă. Din cabinetul condus de Mihai Tudose au fost păstraţi doar 10 miniştri. Pleacă şeful de la Finanţe, Ionuţ Mişa, Liviu Pop, de la Educaţie sau Florian Bodog, de la Sănătate. Şi au apărut deja controverse despre unii dintre noii miniştri.
Astfel, noul Guvern va avea patru vicepremieri. Ana Birchall va coordona parteneriatele strategice ale României. Iar locul lăsat liber de Marcel Ciolacu va fi luat de Viorel Şfefan, propus de PSD Galaţi.
Celelalte două posturi de vicepremieri rămân ocupate de Graţiela Gavrilescu şi Paul Stănescu. Din vechiul cabinet al lui Mihai Tudose au mai rămas doar 10 miniştri. Printre care: Mihai Fifor la Apărare, Carmen Dan la Interne, Teodor Meleşcanu la Externe, Tudorel Toader la Justiţiei, Petre Daea la Agricultură, sau Lia Olguţa Vasilescu la ministerul Muncii.
Prima mare surpriză a fost înlocuirea lui Ionuţ Mişa, la Finanţe, cu Orlando Teodorovici, care a mai avut acest minister pe mână în guvernul Ponta. Anul trecut, a fost unul dintre cei mai aprigi critici ai "revoluţiei fiscale" şi chiar i-a cerut lui Mişa să demisioneze.
La ministerul Educaţiei, locul lui Liviu Pop a fost luat de rectorul universităţii Suceava, Valentin Popa. Presa locală scria vara trecută că universitarii s-au plimbat în ultimul an cu bilete de avion cumpărate prin firma care a angajat-o pe soţia rectorului.
La ministerul Economiei, s-ar putea instala vicepreşedinte PSD Neamţ, Dănuţ Andruşcă. În mandatul de deputat, s-a făcut remarcat prin tăcere. A vorbit o singură dată la tribuna Parlamentului.
Ministrul Energiei ar putea fi condus de Anton Anton după ce Toma Petcu a demisionat din motive de sănătate. Despre Anton s-a scris că relaţia strânsă a tatălui său cu Nicolea Ceauşescu i-ar fi permis să studieze peste ocean în anii 70.
Felix Stroe, unul dintre susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, a plecat de la şefia Transporturilor, iar în locul lui a fost propus Lucian Şova.
Ilan Laufer a si el fost înlocuit cu senatorul de Prahova Radu Oprea, despre care presa locală a scris că este unul dintre foştii asociaţi ai lui Sebastian Ghiţă. În prezent, este judecat pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
La minsiterul Sănătăţii, locul lui Florian Bodog a fost luat de Sorina Pintea, managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Fiul ei a avut mai multe dosare penale, dintre care unele si pentru trafic de droguri. În urmă cu trei luni, a fost chiar condamnat pentru tăinuire.
Actorul şi Directorul teatrului Metropolis, George Ivaşcu, va ajunge la Cultură. Iar Apele şi Pădurile vor fi prelaute de Ioan Deneş. La Cerectare este propus preşedintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Nicolae Burnete, unul dintre membrii comisiei care a stabilit că Victor Ponta nu a plagiat.
O altă surpriză este la Ministrul Tineretului si Sportului. Ioana Bran ar putea fi cel mai tânăr ministru. La 31 de ani este deputat, secretar al Camerei şi fiica cea mică a milionarului din Satu Mare Ioan Bran, cunoscut drept "regele pălincar".
Turismul va fi condus de Bogdan Trif. Iar Natalia Intotero îi va lua locul Andreei Păstârnac la ministrul pentru Românii de pretutindeni. În trecut, deputata i-a somat pe români să nu mai plece din ţară, să-şi ia câte două-trei slujbe în paralel şi să muncească mai mult.
Rovana Plumb se întoarce la Fonduri Europene, deşi Klaus Iohannis i-a cerut să plece, din cauza implicării sale în dosarul Belina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰