Video Cât de posibilă este o nouă alianță de guvernare, după ce Florin Cîțu a rămas fără susținere în Parlament
Klaus Iohannis spune că le-a dat partidelor timp de gândire până la discuţiile cu el, după succesul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Până săptămâna viitoare însă, strategiile şi alianţele se pot schimba.
După opt luni la Palatul Victoria, Florin Cîțu și-a pierdut susținerea politică după cele 281 de voturi îndreptate împotriva sa în Parlament. Chiar dacă a pierdut încrederea Parlamentului, prim-ministrul, de azi interimar, nu şi-a pierdut încrederea în puterile sale și spune că ”guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale”.
Însă, deocamdată, Florin Cîțu nu mai are nicio șansă să își facă o majoritate în Parlament pentru a conduce noul Guvern.
PSD vrea guvern de tehnocraţi
Deocamdată, potrivit surselor Observator, planul PSD este să meargă la Palatul Cotroceni fără o propunere de premier pentru a ajunge la alegeri anticipate.
- "Kryptonita" premierului "Superman" Cîţu, moţiunea de cenzură care a adunat un număr record de voturi în Parlament
- 41 de parlamentari PNL îl propun premier pe Ludovic Orban, după succesul moțiunii de cenzură - Scrisoare deschisă
- Ce urmează după moţiunea de cenzură. Anunţul făcut de Florin Cîţu: "Toate scenariile sunt pe masă. Vom...
Pe de altă parte, USR a anunțat că va susține orice premier PNL, în afară de Florin Cîțu. Chiar și așa, și usr-iștii au propriile variante pentru funcția de prim-ministru: Dacian Cioloș, Dan Barna sau Cristian Ghinea.
UDMR, alături de PNL
De asemenea, UDMR va rămâne alături de PNL, în vreme ce parlamentarii AUR vor cere un guvern de tehnocrați.
Așa cum reiese din cele de mai sus, deocamdată nu există nicio variantă care să cumuleze o majoritte de 234 de voturi în Parlament, iar soluția ar putea veni tocmai de la Palatul Cotroceni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰