CCR a decis! Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, OBLIGATĂ să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă și să furnizeze toate informațiile solicitate
Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Curtea Constituţională a admis sesizarea formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009.
Judecătorii CCR nu au constat însă un conflict între Parlament şi şi Ministerul Public, astfel că Parchetul General nu are obligaţia de a transmite o copie a dosarului privind scrutinul din urmă cu opt ani către comisia parlamentară de anchetă .
Astfel, Curtea Constituţională a constatat un coflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. În soluţionarea conflictului, Curtea a constatat obligaţia doamnei Laura Codruţa Kovesi de a se prezenta în faţa Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei", se arată în decizia CCR.
În aceste condiţii, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, trebuie să meargă la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 fie să răspundă în scris la cele două întrebări transmise de comisie legate de prezenţa acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009.
În ceea ce priveşte relaţia Parlament - Parchetul general, CCR a constatat că nu există un coflict juridic de natură constituţională.
"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a exercita acţiunea disciplinară împotriva procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru neprezentarea în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, şi de refuzul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a transmite comisiei speciale de anchetă o copie după dosarul de urmărire penală aflat pe rolul acestui parchet", spune judecătorii CCR.
Decizia a fost luată cu 5 voturi la 3, judecătorul Petre Lăzăroiu lipsind de la şedinţă.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰