Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cioloş, şedinţă informală cu miniştrii. Se discută priorităţile pe ministere

Premierul Dacian Cioloş i-a convocat, sâmbătă dimineaţă, pe miniştrii Cabinetului său la o şedinţă informală care are loc la Vila Lac I, discuţiile fiind legate de priorităţile pe ministere, respectiv Sănătate, Educaţie, Transporturi şi Dezvoltare Regională

de Redactia Observator

la 19.12.2015 , 13:31

Premierul Dacian Cioloş i-a convocat, sâmbătă dimineaţă, pe miniştrii Cabinetului său la o şedinţă informală care are loc la Vila Lac I, discuţiile fiind legate de priorităţile pe ministere, respectiv Sănătate, Educaţie, Transporturi şi Dezvoltare Regională

Şedinţa informală a început la ora 9:00, astfel de întâlniri devenind deja o obişnuinţă a Cabinetului Cioloş. Subiectele abordate sunt legate de priorităţile pe ministere, respectiv Sănătate, Educaţie, Transporturi şi Dezvoltare Regională, dar în aceeaşi măsură este posibil ca miniştrii să discute şi despre salariul minim pe economie, în contextul în care sindicatele sunt nemulţumite din cauză că Guvernul a decis să nu crească salariul minim.

Premierul Dacian Cioloş declara, la începutul acestei săptămâni, după prezentarea finală a bugetului pentru 2016, că Guvernul va trebui să ia până la sfârşitul acestui an o decizie legată de salariul minim pe economie, precizând că va convoca comisia tripartită pentru o discuţie în acest sens.

Articolul continuă după reclamă

"Pentru mine este importantă discuţia cu membri din această comisie tripartită, deci cu sindicatele şi cu patronatele. Am avut o primă discuţie cu sindicatele şi am convenit un calendar, urmează ca vineri să aibă loc o primă discuţie informală pe câteva analize pe care şi Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii le pregăteşte, deci va avea loc vineri această discuţie împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, patonatele şi sindicatele, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să convocăm, în mod formal, comisia tripartită care trebui să fie în măsură să ia aceste decizii şi pe baza analizelor pregătite şi, pornind de aici, noi suntem conştienţi că într-un fel sau altul, Guvernul trebuie să ia o decizie până la sfârşitul acestui an vizavi de situaţia privind salariul minim, indiferent că este vorba de menţinerea salariului minim actual sau de modificarea lui", a declarat primul-ministru, luni, la Parlament.

Premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim, dar este nevoie de o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, care să ţină cont şi de disparităţile regionale, a declarat, vineri, după discuţiile cu confederaţiile sindicale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. El a mai spus că în cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe lucruri, iar confederaţiile sindicale au înţeles că nu se putea lua o decizie acum în privinţa salariului minim.

"Sigur că dânşii consideră că până la sfârşitul anului o decizie de majorare a salariului se justifică. Guvernul nu respinge acest punct de vedere, dar vrea să facă propria analiză, să aibă propriile date şi să meargă pe propriile estimări. Deja a fost pus în situaţia în care a acceptat decizii ale Parlamentului în ceea ce priveşte construcţia bugetară fără să aibă propria iniţiativă, (...) e adevărat că unele au fost chiar benefice, dar trebuie să avem rigoarea şi construcţia pe date proprii, pentru ca atunci când decizia va fi luată, până la finalul anului sau în cursul anului sau când vom considera că este necesar, să se justifice", a mai spus Suciu.

El a mai explicat că majorarea salariului minim nu este suspendată din cauza efortului bugetar, pentru că în sistemul bugetar numărul angajaţilor cu salariul minim este nesemnificativ.

"Deci din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea care vizează ţine de sectorul privat. Există ramuri unde un salariu minim în creştere poate fi un handicap, există zone în ţară unde creşterea salariului minim ar putea fi greu încorporată în sectorul privat. Cred că în Bucureşti salariul minim nu mai este o problemă foarte mare, dar există disparităţi regionale şi disparităţi structurale în economia României, de care trebuie să ţinem cont. Nu vrem să ajungem în situaţia în care în locul salariului să se opteze pentru ajutorul social. Nu credem că asta este o soluţie, iar forţarea unei creşteri slariale fără să ţinem cont de aceste disparităţi regionale duce la acest risc. Deci o analiză riguroasă, o analiză pe sectoare, ţinând cont de datele pe care le consideră argument şi sindicatele, va fi făcută în perioada următoare", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, conform Mediafax.

El a mai spus că Guvernul preferă să aibă o analiză bună decât una rapidă şi acesta este un principiu de la care nu vrea să se abată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri politice » Cioloş, şedinţă informală cu miniştrii. Se discută priorităţile pe ministere