"Ciucă nu sună până nu dă Austria un semn". România nu mai face paşi către ţara care i-a refuzat intrarea în Schengen - surse
În urma deciziei Austriei de a ne refuza aderarea în Schengen, ţara noastră pare că nu vrea să mai facă niciun pas către oficialii austrieci pentru consultări. Premierul Nicolae Ciucă așteaptă să îl sune cancelarul Austriei, el nemaiavând intenția să dea un vreun semn până când nu va fi contactat, relatează Mediafax, care citează surse liberale.
Conform surselor citate, pe 8 - 9 februarie va avea loc o analiză pe migrație, partea pregătitoare. Lucrurile depind în mare parte de Suedia, care va avea atunci președinția consiliului.
Sursele liberale citate spun că strategia JAI nu a fost greșită, România a câștigat empatia și susținerea celorlalte state UE: "a fost expusă ipocrizia statului austriac. Dacă România ar fi cerut amânarea, ar fi fost considerată nepregătită".
Oricum, este nevoie de cooperare cu toate instituțiile, iar dacă România ratează și luna martie - există varianta justiției.
"Și acum și în martie avem această variantă, să ne adresăm în justiție. Așteptăm finalizarea alegerilor în Austria. Asta e și miza pentru martie. Legat de Schengen, trebuie menținută o punte de dialog, iar până acum nu a fost reluat dialogul. Dar vom avea nevoie de Austria la vot. Dialogul nu a fost reluat în acest moment. Prenierul Ciucă așteaptă să îl sune cancelarul, el nu sună până nu dă Austria un semn", spun sursele liberale.
- MAE nu vrea să îl trimită pe ambasadorul României înapoi în Austria. Ce condiţii pune ministerul - surse
- Anunț nesperat pentru România de la Viena. Cine susţine că trebuie să intrăm în Schengen
- Românii din Austria vor protesta în faţa sediului cancelarului Karl Nehammer după ce accesul României în...
Aceleași surse spun că boicotul a fost modul de manifestare al românilor și reprezintă un semnal de alarmă.
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Reamintim că, pe 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.
Boicotarea firmelor austriece - semn de răzbunare
În ultimele zile, mai mulți politicieni și oameni de afaceri au îndemnat la o boicotare a firmelor și companiilor austriece în semn de răzbunare pentru blocarea accesului României în Schengen.
Statul român mută zeci de miliarde de lei din băncile austriece. După exemplul Companiei Naţionale de Drumuri, Căile Ferate si compania de Aeroporturi Bucureşti vor lucra doar cu CEC Bank. La nivel diplomatic, au loc discuţii aprinse între oficialii de la Bucureşti şi Viena.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰