Antena Meniu Search
x

Cum comentează Klaus Iohannis alocarea banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului: „E expresia unei frustrări”

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins, joi, că premierul Florin Cîţu și Guvernul au acționat „legal şi corect” cu privire la alocarea sumei de aproape un miliard de lei din Fondul de rezervă către primarii PNL, UMDR şi PSD.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 07.10.2021, 14:12

Klaus Iohannis spune că nemulțumirile USR și PSD sunt expresia unei frustrări
Klaus Iohannis spune că nemulțumirile USR și PSD sunt expresia unei frustrări

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cernavodă, că acuzaţiile aduse de PSD şi USR premierului pentru banii alocaţi în şedinţa de Guvern, din Fondul de Rezervă, către autorităţile locale, sunt doar „expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor”.

„Este mai nou un hobby al unora de a mă acuza, de a acuza Guvernul de tot felul de lucruri. Sunt tactici de poziţionare în vederea consultărilor şi formării unui nou Guvern”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că este convins de faptul că ”Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect”. ”Nu am niciun fel de emoţii în această chestiune. Pe de altă parte, e clar că acum în pragul iernii, anumite autorităţi au nevoie de sprijinul Guvernului şi sunt convins că în această perspectivă au fost făcute alocările. Că unii şi alţii nu sunt mulţumiţi probabil e expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor, dar am discutat cu premierul Cîţu şi am primit asigurări că aceste alocări vor fi făcute în corelare cu nevoile autorităţii locale respective”, a spus Klaus Iohannis, la Cernavodă. 

Klaus Iohannis a anunțat că luni vor avea loc consultările pentru un nou premier

Pe acelaşi subiect

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat joi Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la punerea în funcţiune a Unităţii 1. Klaus Iohannis a vorbit și despre criza politică internă şi a anunţat că începând de luni, 11 octombrie, ora 12:00, partidele parlamentare vor fi chemate la negocieri pentru desemnarea unui nou premier şi, în consecinţă, a unui nou guvern.

"Legat de politica internă, probabil majoritatea aţi aflat, că Guvernul a fost dărămat, cum se spune mai colecvial. A fost dat de jos de oameni care nu au nicio gândire pentru ce urmează după. Acest Guvern a căzut victimă unor gânduri politicianiste. Cum s-a ajuns aici? USR, care s-a dat mare partid reformist, a abandonat guvernarea din motive doar din ei ştiute. Pentru USR nu a fost suficient, s-au aliat cu PSD şi cu AUR şi au dărâmat Guvernul.

Paşii constituţionali sunt bine cunoscuţi. Eu voi invita partidele parlamentare la consultări şi voi încerca, cu cei mai maturi, să găsim o ieşiri. Luni, ora 12:00, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluţie, dar sunt hotărât să găsesc o ieşire din criză. Nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern, suntem în pandemie. Suntem într-o criză a energiei care nu a fost generată de noi, este o criză globală. Sunte nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un Guvern cu puteri depline.

Partidele vor fi chemate separat la consultări. În media se vehiculează variante, nu mă interesează teoria chibritului, mă interesează un Guvern care să poată gestiona situaţia actuală. Sunt convins că Guvernul şi premierul Cîţu fac toate lucrurile aşa cum este legal şi corect, nu am niciun fel de emoţii. E clar că acum, în pragul iernii, unele autorităţi locale au nevoie de ajutorul Guvernului. Că unii şi alţii sunt nemulţumiţi probabil că este expresia unei frustări. Sunt de acord cu plafonarea preţurilor la energie, dar doar acum, pentru această iarnă.

Crizele politice nu se pot rezolva foarte repede pentru că ele apar când politicienii nu se mai înţeleg între ei. Sau apar 'ţâfne', cum le-am numit eu. Alegerile anticipate sunt prevăzute în constituţie, dar nu cred că se va ajunge acolo. Aş fi putut să pornesc imediat consultările, dar n-am vrut să o fac. Le-am dat timp politicienilor şi partidelor să se calmeze. Au dat jos Guvernul fără să ştie ce vor să pună în loc", a declarat Klaus Iohannis.

Ce primari câștigă fonduri din miliardul de lei

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, prima în interimat, peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru proiectele locale. Banii vor merge către aproape toate primăriile şi consiliile judeţene care au depus cereri de finanțare. Spunem aproape pentru că din 41 de unități administrative conduse de primari USR, doar cinci au primit bani de la Guvern. Modul în care au fost împărțiți banii a fost numit „discreționar” de către președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a anunțat proteste ale primarilor și plângeri penale pe numele guvernanților care au semnat decizia, în timp ce Dan Barna, fostul lider al USR, a acuzat „nemernicia” lui Florin Cîțu „care a golit fondul de rezervă al Guvernului” și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin celor conduse de USR.

Banii vor merge către primării şi consilii judeţene, iar o parte din sumă va acoperi costurile privind serviciile de asistenţă socială şi de protecţie a copiilor. Sumele ar trebui să suplinească deficitul unor localități care nu mai au surse de finanțare, au probleme cu banii pentru asistența socială sau asigurarea veniturilor pentru energia termică.

2.756 de administraţii locale din România au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării. Astfel, 2.514 comune din România au primit o finanţare în valoare totală de 614.873.000 lei, 194 oraşe - 95.588.000 lei, iar 123.346.000 lei au fost alocaţi pentru 48 de municipii.

Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune plângere penală pe numele demnitarilor implicați în decizia Guvernului de a acorda peste 1 miliard de lei, din Fondul de rezervă, pentru proiectele locale. Liderul PSD spune că banii au fost alocați "discreționar".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Cum comentează Klaus Iohannis alocarea banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului: „E expresia unei frustrări”