Antena Meniu Search
x

Video Dacian Cioloş, propus premier de Klaus Iohannis, va începe de astăzi discuţiile pentru refacerea vechii coaliţii de guvernare

Dacian Cioloş este premierul desemnat de Klaus Iohannis pentru a forma noul guvern. Preşedintele USR şi-a asumat rolul şi a invitat încă de azi foştii parteneri din PNL şi UDMR la discuţii pentru refacerea coaliţiei. Florin Cîţu, însă, l-a trimis pe Cioloş să discute cu PSD şi AUR, partide alături de care a votat moţiunea de cenzură. Iar social democraţii au anunţat că nu vor vota noul guvern în Parlament. În momentul de faţă, Dacian Cioloş nu poate conta pe suficiente voturi pentru a forma guvernul, chiar şi cu sprijinul UDMR.

de Redactia Observator

la 12.10.2021, 07:23

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş, propus premier de Klaus Iohannis, va începe de astăzi discuţiile pentru refacerea vechii coaliţii de guvernare - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

"Am decis sa desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim ministru pe domnul Dacian Cioloș". A fost anunţul surpriză al preşedintelui Klaus Iohannis, la şase zile după ce guvernul Cîţu a fost dat jos prin moţiune de cenzură.

La consultările de la Cotroceni, PNL nu a propus niciun nume pentru funcţia de premier.

Dacian Cioloş, preşedintele USR: "Pare că partidele fug de această responsabilitate".

Pe acelaşi subiect

Cioloș începe de astăzi discuţiile pentru refacerea vechii coaliţii de guvernare

Cioloş a anunţat că este gata să îşi asume rolul de premier şi va începe de astăzi discuţiile pentru refacerea vechii coaliţii de guvernare. 

"Primul pas este să invităm PNL, UDMR și minoritățile naționale la discuții pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliției în formula ei inițială și așteptăm un gest de reciprocitate din partea foștilor noștri colegi" Dacian Cioloş, premier desemnat.

Cîțu nu este interesat de de negocierile cu foştii parteneri

Însă preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că nu este interesat de negocierile cu foştii parteneri. 

"PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR"Florin Cîţu, preşedintele PNL.

Nici PSD, nici AUR nu au de gând, însă, să voteze în Parlament o nouă coaliţie, condusă de data aceasta de Dacian Cioloş. Primul semnal a fost dat de preşedintele AUR, într-un comentariu la postarea prin care preşedintele USR anunţa că a fost desemnat premier.

George Simion, preşedintele AUR: "Dar cine crezi că te votează?".

Răspunsul lui Cioloş a venit imediat: "Toţi cei care nu sunt iresponsabili".

PSD nu va susţine refacerea coaliţiei USR - PNL - UDMR

Şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat ferm că nu va susţine refacerea coaliţiei USR - PNL - UDMR: "PSD nu va vota niciodată un nou guvern zero. (...) Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei!".

Dacian Cioloş are zece zile la dispoziţie să formeze noul guvern cu care să se prezinte în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Are nevoie de 234 de voturi. Cei de la USR au doar 80. Doar UDMR, care are 30 de parlamentari, s-a mai arătat dispus să susţină o nouă coaliţie. Dar cu un amendament. Kelemen Hunor: "O să încercăm să refacem coaliţia cu USR, dacă se poate. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un guvern condus de un reprezentant al UDMR-ului. Poate voi reuşi eu dacă nu reuşeşte Cioloş sau nu reuşeşte Cîţu". 

Dacă guvernul propus de Dacian Cioloş nu va fi votat în Parlament, preşedintele Iohannis va trebui să facă o nouă desemnare. În cazul în care şi această propunere este respinsă, Iohannis poate dizolva Parlamentul, moment în care va fi nevoie de alegeri anticipate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Dacian Cioloş, propus premier de Klaus Iohannis, va începe de astăzi discuţiile pentru refacerea vechii coaliţii de guvernare