Antena Meniu Search
x

Video Filmul complet al celei mai fierbinţi zile din politica românească. Desemnarea lui Dacian Cioloş, mutarea de şah-mat dată de Klaus Iohannis

Mutare de şah politic. Preşedintele Iohanis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloş. O mişcare din categoria: ai grijă ce îţi doreşti având în vedere că azi la consultări şeful USR s-a autopropus premier. Analiştii politici comentau că a făcut-o cumva tocmai ca să poată spune că preşedintele ar avea opţiuni, dar nu-l desemnează decât pe Cîţu, liderul PNL. După anunţul preşedintelui, Dacian Cioloş a preluat cartoful fierbinte cu un zâmbet, şi a anunţat că începe negocierile cu celelalte partide.

de Larisa Bernaschi

la 11.10.2021, 19:29

Vezi și

Sunt şanse mici ca Dacian Cioloş să ajungă înapoi la Palatul Victoria pentru că ştim că a mai fost premier în 2016. Şi atunci conducea tot un guvern de sacrificiu. În acest moment, USR are în Parlament 80 de parlamentari, care să spunem că ar vota cu toţii pentru un guvern condus de Dacian Cioloş. Însă, mai rămâne mult până la 234 de voturi, atât cât este necesar pentru ca un guvern să treacă de votul Parlamentului.

Klaus Iohannis a împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură

În acest moment, potrivit unor surse din interiorul PNL, Cîţu spune că nu va vota un guvern condus de Dacian Cioloş. Acelaşi lucru se întâmplă şi în tabăra PSD. Deci este greu de făcut în acest moment o majoritate în Parlament. Asta înseamnă că Dacian Cioloş, alături de cabinetul cu care ar trebui să vină în maximum 10 zile în Parlament, va pica la votul de investitură.

Asta înseamnă că preşedintele Klaus Iohannis scapă de o problemă destul de importantă pe care o avea. O dată picat un guvern cu un premier care nu este Florin Cîţu, preşedintele poate veni cu o nouă nominalizare, în persoana lui Florin Cîţu. Putem spune că preşedintele Klaus Iohannis a împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură cu această nominalizare a lui Dacian Cioloş.

Pe acelaşi subiect

Filmul zilei în politica românească

"Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat pe domnul Dacian Cioloş. Pare că partidele fug de această responsabilitate", a declarat Klaus Iohannis. După şase ore de discuţii non-stop cu partidele, la şase zile de la trântirea guvernului Cîţu, Iohannis l-a desemnat pe preşedintele USR să formeze o nouă majoritate parlamentară. Dacă trece testul, Dacian Cioloş ar putea deveni premier pentru a doua oară. Nu a fost singurul care şi-a pus numele în faţa preşedintelui.

"Să încercăm să refacem coaliţia cu USR dacă se poate. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un Guvern condus de UDMR", a declarat Kelemen Hunor. Într-o mişcare surpriză, Kelemen Hunor s-a autopropus în faţa preşedintelui la conducerea noului Guvern ca să încheie criza politică: "Poate voi reuşi eu dacă nu reuşeşte Cioloş sau Cîţu". Şeful UDMR îşi dă singur şi termen limită: vrea să fie premier şase luni. A fost ziua consultărilor la Cotroceni.

Relaxaţi, căci timpul se scurge în favoarea actualului guvern, liderii PNL au părut mai preocupaţi de propria imagine decât de întâlnirea cu Klaus Iohannis. După o jumătate de oră de discuţii, au ieşit exact cum au intrat. "Nu avem o majoritate şi atunci nu am avansat o propunere de premier. Noi vom încerca să facem o altă majoritate", a declarat Florin Cîţu. Un ţel greu de atins, mai ales că Florin Cîţu a încins spiritele în PSD, după ce la împărţirea banilor pentru primari i-a cam sărit pe edilii social-democraţi. Dintr-o semnătură, scenariul unui Guvern minoritar PNL cu susţinere PSD în Parlament a dispărut de pe masă.

"Nu credem că se poate creiona o majoritate pentru un guvern stabil", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Social-democraţii s-au regrupat mai întâi la sediul lor. Cât l-au aşteptat pe Klaus Iohannis, liderii PSD au lăsat politica deoparte. N-au nici prea multe soluţii pentru a ieşi din criza politică. "Sunt două variante. Una vechea coaliţie PNL USR UDMR sau majoritate pentru anticipate", a declarat Paul Stănescu, secretar general PSD. Doar că preşedintele a exclus din start organizarea de alegeri anticipate.

Ca întotdeauna cei de la AUR au ţinut să facă notă discordantă: au vrut să facă live de la discuţiile cu Klaus Iohannis. Au fost şi singurii cu măşti transparente şi care nu l-au aşteptat pe şeful statului în picioare. La ieşire, au tras concluzia: "Avem impresia că suntem consultaţi de formă", a declarat George Simion, co-preşedintele AUR.

După anunţul preşedintelui Iohannis, Dacian Cioloş are zece zile la dispoziţie să formeze noul guvern cu care să se prezinte în parlament să ceară vot de încredere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Filmul complet al celei mai fierbinţi zile din politica românească. Desemnarea lui Dacian Cioloş, mutarea de şah-mat dată de Klaus Iohannis