Antena Meniu Search
x

Dacian Cioloş spune că PNL are de ales între refacerea coaliţiei cu USR şi refacerea USL: "Pare deja să existe o înţelegere PNL şi PSD"

Liderul USR Dacian Cioloş a declarat, joi, după consultările de la palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL are de ales între refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR, sau refacerea USL-ului, cu PSD.

de Redactia Observator

la 21.10.2021, 17:35

Dacian Cioloş spune că USR nu va vota un guvern minoritar PNL - UDMR
Dacian Cioloş spune că USR nu va vota un guvern minoritar PNL - UDMR - Observator

USR nu intenţionează să sprijine un Guvern minoritar care are deja susţinerea PSD, a declarat, joi, preşedintele partidului, Dacian Cioloş. ”Am putea avea rapid un Guvern PNL-USR-UDMR dar decizia va fi la PNL şi este o decizie pe care şi-o va asuma”, a spus Dacian Cioloş, după şedinţa conducerii USR, el arătând că partidul este pregătit să intre în Opoziţie. 

Cioloş a arătat că aşteaptă o discuţie cu premierul desemnat şi că ei nu închid uşile. ”Nu ştiu ce să votăm deocamdată, ştim doar că există intenţia de a forma un guvern minoritar, nu ştim lista şi programul.

Nici nu mai contează cum va vota USR-ul, atâta vreme cât PNL a anunţat că are susţinere în Parlament şi PSD a anunţat că ar putea să susţină Guvernul minoritar. Pare deja să existe o înţelegere PNL şi PSD, cu care se simt confortabil ambele partide”, a mai declarat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă

Pe acelaşi subiect

Despre desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a lui Nicolae Ciucă, un militar, pentru funcţia de premier, Dacian Cioloş a spus că ”evident că nu este un semnal deloc bun” şi nu sunt confortabili cu această situaţie.

”Noi am mai avut decizia de a militariza campania de vaccinare care este condusă în continuare de un ofiţer de armată şi am văzut rezultatul (..) Domnul Ciucă este politician acum, este fost militar dar evident că nu suntem confortabili deloc cu această soluţie. 

Este şi un semnal de capitulare a politicului. (...) Noi am mers cu o propunere politică, preşedintele partidului. Acum, la fel ,nu vedem o asumare politică, a unui om politic, ci vedem o asumare a unui om care vine din Armată şi chiar dacă e civil şi e în rezervă, vine cu acel sentiment că iar vine Armata să ne scoată din această soluţie, pentru că noi nu suntem în stare”, a spus preşedintele USR. 

Cine este Nicolae Ciucă, premierul desemnat

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.

Nicolae Ciucă este un militar de carieră şi a fost prezent la numeroase misiuni militare în afara ţării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 şi apoi a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare şi instrucţie, pentru ca în 1993 să ajungă ofiţer de stat major în biroul operaţii.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » Dacian Cioloş spune că PNL are de ales între refacerea coaliţiei cu USR şi refacerea USL: "Pare deja să existe o înţelegere PNL şi PSD"