Antena Meniu Search
x

De ce nu a fost propus Cîţu premier. Klaus Iohannis: "Nu se poate, Florine" / Cum va arăta Guvernul Ciucă - surse Observator

Florin Cîţu şi-ar fi dorit să fie propunerea PNL pentru funcţia de premier, la a doua rundă a consultărilor de la Cotroceni, aşa cum a tot susţinut după moţiunea de cenzură, însă Klaus Iohannis l-ar fi determinat să se răzgândească în ultimul moment. Surse au dezvăluit pentru Observator ce i-a transmis preşedintele României actualului premier interimar.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 21.10.2021, 17:14

Klaus Iohannis alături de Nicolae Ciucă, cu Florin Cîţu în plan secund
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier - Inquam Photos / George Călin

PNL a insistat zile la rând că Florin Cîţu este singura propunere a partidului pentru funcţia de premier. Mesajul a fost transmis de mai mulţi lideri inclusiv după ce Guvernul Cioloş a fost respins la vot în Parlament. Însă azi PNL a schimbat total strategia şi l-a propus, cu unanimitate, pe Nicolae Ciucă, care a şi fost desemnat de Klaus Iohannis.

De altfel, preşedintele ar fi cel care a provocat această schimbare, în urma unor discuţii care au avut loc aseară între Klaus Iohannis, Florin Cîţu şi cei patru vicepreşedinţi PNL, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur, a transmis reporterul Larisa Bernaschi. Conform surselor Observator, când a fost adusă în discuţie nominalizarea lui Florin Cîţu, preşedintele Klaus Iohannis ar fi răspuns scurt "Nu se poate, Florine!". Astfel, în această dimineaţă, PNL a anunţat că merge la consultări cu propunerea lui Nicolae Ciucă şi un guvern minoritar PNL-UDMR cu susţinerea PSD.

După consultări, Florin Cîţu a insistat că propunerea i-a aparţinut chiar lui şi că el a venit cu această idee în cadrul discuţiilor, vizibil însă iritat de întrebările jurnaliştilor. "Este o propunere pe care eu am făcut-o în BPN, care venea pentru debloca această criză în care ne aflăm (...) Nu s-a schimbat brusc propunerea, ne-am uitat la probabilitatea să treacă acest guvern şi am decis în interesul românilor", a declarat Florin Cîţu.

Ce miniştri vor face parte din Guvernul Ciucă

Pe acelaşi subiect

Președintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări cu partidele, în vederea desemnării noului premier, după ce Parlamentul a respins varianta unui guvern exclusiv USR, condus de Dacian Cioloș. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier făcută de PNL şi l-a desemnat pe Nicolae Ciucă pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.

Acesta a declarat că va negocia "cu toate forțele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament".

Principalele negocieri se vor purta cu UDMR, alături de care cei de la PNL trebuie să împartă portofoliile deţinute până acum de USR. Conform informaţiilor obţinute de reporterul Observator Larisa Bernaschi, în mare parte rămân pe funcţii miniştrii actuali, iar din cele şase portofolii ale USR unul sau două vor merge către UDMR.

Robert Sighiartău sau Iulian Dumitrescu ar urma să preia portofoliul la Transporturi, iar Cătălin Predoiu la Justiţie. La Sănătate PNL şi-ar dori să îl numească pe Nelu Tătaru, dacă va păstra acest portofoliu. UDMR s-ar alege sigur cu Ministerul Digitalizării, în timp ce la Apărare se oscilează între Nicoleta Pauliuc şi şeful Statului Major de acum, Daniel Petrescu

Ca acest guvern să treacă, PNL şi UDMR au nevoie de sprijinul PSD. Atât lideri PNL, cât şi Marcel Ciolacu au lăsat să se înţeleagă că acest lucru va fi posibil. Preşedintele social-democraţilor a reiterat în discuţiile cu Klaus Iohannis faptul că pentru PSD anticipatele rămân în continuare cea mai bună soluţie, dar că este conştient că acestea nu se pot organiza când în ţară mor 500 de oameni zilnic. Astfel, PSD ar vota un guvern minoritar PNL-UDMR, care ar avea o susţinere fragilă în Parlament. Conform surselor Observator, Marcel Ciolacu are susţinerea liderilor PSD, dar mai trebuie să îi convingă pe Vasile Dîncu şi Paul Stănescu că aceasta este cea mai bună soluţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » De ce nu a fost propus Cîţu premier. Klaus Iohannis: "Nu se poate, Florine" / Cum va arăta Guvernul Ciucă - surse Observator