Antena Meniu Search
x

Decretul pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei, publicat în Monitorul Oficial

Decretul pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Armatei - Mediafax Foto via Hepta

Decretul pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat în Monitorul Oficial. Vineri, 28 decembrie, președintele Klaus Iohannis atrăsese atenția, într-un comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, că nepublicarea documentului "are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate".

Potrivit decretului, se prelungeşte cu un an mandatul şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Actul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.

În decret se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut ”luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”.

Iohannis: "Împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe"

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia, pe 28 decembrie, că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial "nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură". "Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", a tranmis Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri politice » Decretul pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei, publicat în Monitorul Oficial