Delegația AUR a întârziat la consultările cu Klaus Iohannis și a cerut numirea lui Călin Georgescu în funcția de premier
George Simion, copreședintele formațiunii AUR, a anunțat la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni că propunerea lor pentru funcția de prim-ministru este Călin Georgescu. George Simion a anunțat și singura pretenție a Alianței pentru Unirea Românilor în cazul unei coaliții de guvernare „partinică”.
- Liderul AUR a declarat că formațiunea pe care o conduce și-ar dori și ministerul Educației
- Delegaţia AUR a fost condusă de copreşedinţii formaţiunii, George Simion şi Claudiu Târziu
Liderul AUR a declarat că pe Călin Georgescu îl recomandă experiența internațională și faptul că este „cinstit, patriot și bun profesionist”.
„Propunerea AUR pentru postul de prim-ministru, văzând că partidele de pe locul 1, 2 și 3 nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât să propunem țării un nume de premier: domnul Călin Georgescu.
Aș vrea să mă adresez alegătorilor PSD să îi intreb dacă sunt mulțumiți de alegerea pe care PSD a făcut-o și să fac o comparație între Alexandru Rafila, care a fost de acord cu închiderea noastră în case și cu măsuri abuzive împotriva bătrânilor noști, și Călin Georgescu.
Îl recomandă experiența internațională și cele trei elemente pe care noi le cerem de la conducătorii României: să fie iubitori de neam, cinstiți și buni profesioniști”, a declarat George Simion.
AUR cere redeschiderea școlilor
Deși AUR a anunțat în mod repetat că nu va face alianţă sau coaliţie „nici cu stânga, nici cu dreapta”, George Simion a declarat la finalul consultărilor că în cazul unei coaliții de guvernare, formațiunea pe care o conduce dorește portofoliul de la Educație.
„Și am mai venit cu o propunere: vrem sub orice formă redeschiderea școlilor și dacă se va forma cumva vreo coaliție de guvernare partinică singura noastră doleanță este ca domnul Florian Colceag, un expert adevărat în educație, să ajungă ministrul Educației și să fie redeschise școlile, pentru că sute de mii de copii și familiile acestora suferă”, a declarat George Simion.
Delegația AUR a întârziat la întâlnirea cu Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Consultările cu delegaţia AUR trebuiau să înceapă la ora 14,00, însă aceștia au întârziat. Momentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Dianei Șoșoacă, unde delegația poate fi văzută mergând pe jos spre întâlnirea cu Klaus Iohannis.
Delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor a fost formată din copreşedinţii formaţiunii, George Simion şi Claudiu Târziu, dar şi din Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă.
Klaus Iohannis, consultări la Cotroceni pentru desemnarea viitorului premier
Preşedintele Klaus Iohannis va discuta luni, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.
Consultările au avut loc după următorul program:
- Partidul Social Democrat (PSD) - ora 11,00;
- Partidul Naţional Liberal (PNL) - ora 12,00;
- Alianţa USR PLUS - ora 13,00;
- Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) - ora 14,00;
- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) - ora 15,00;
- minorităţile naţionale reprezentate în Parlament - ora 16,00
Ce se întâmplă după consultările cu președintele Klaus Iohannis
Consultările au loc după alegerile parlamentare din 6 decembrie, când, potrivit rezultatelor finale anunţate de Biroul Electoral Central, au intrat în viitorul Legislativ PSD, PNL, Alianţa USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.
Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰