Florin Iordache, renumit pentru zicala „altă întrebare”, numit președinte al Consiliului Legislativ pe viață
Parlamentul României a decis numirea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, o mutare contestată de liderul USR Dan Barna, care o consideră „o sfidare la adresa oricărui român cinstit”.
- Florin Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra
- Votul a fost secret, cu buletine
Florin Iordache a fost numit în funcţie cu 185 de voturi pentru şi 43 contra. Augustin Zegrean a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 contra, iar Ionuţ Duli Mazâlu - 2 voturi pentru şi 226 contra.
Florin Iordache nu a fost inclus pe listele PSD la alegerile parlamentare din decembrie, însă funcția primită pentru aportul său politic este una pe viață. Aceasta încetează doar „prin demisie, în caz de încălcare a prevederilor art. 20, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”.
Cine este Florin Iordache
Dan Barna susţine că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este „o sfidare la adresa oricărui român cinstit”.
„Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente. A executat ordine fără să clipească şi fără să ţină seama de interesul public. A fost doar instrument, niciodată cetăţean. A fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român. Dacă ar fi să îi pun o întrebare, aşa cum insistent cerea domnia sa într-o celebră conferinţă de presă, atunci aceasta ar fi «Nu vă e ruşine?»”, a scris, marţi, pe Facebook, Dan Barna.
Florin Iordache este deputat de Olt din partea PSD, iar între 4 ianuarie 2017 și 9 februarie 2017 a fost ministru al Justiției în guvernul Grindeanu, fiind artizanul Ordonanței 13 scrisă și adoptată „noaptea ca hoții” care au pornit protestele anticorupție.
De asemenea, în majoritatea conferințelor de presă de la vremea respectivă, Florin Iordache s-a remarcat prin răspunsuri care se finalizau cu sintagma „altă întrebare”.
Ce face un președinte de Consiliu Legislativ
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este asimilată celei de ministru.
Preşedintele Consiliului Legislativ, care este ordonator principal de credite, îndeplineşte următoarele atribuţii:
a) reprezintă Consiliul în faţa Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a celorlalte autorităţi publice, precum şi în relaţiile cu persoanele fizice sau juridice;
b) semnează actele Consiliului, care se pot emite numai cu acordul său;
c) angajează şi, după caz, numeşte, potrivit legii, pesonalul din aparatul Consiliului Legislativ;
d) exercită orice alte atribuţii care îi revin potrivit legii.
Ce este Consiliul Legislativ
Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații.
Consiliul Legislativ ține evidența oficială a legislației României, conform articolului 79 din Constituția României.
Consiliul Legislativ şi-a început activitatea la 1 aprilie 1996. În fapt, a fost vorba de o reluare a activităţii acestei instituţii cu vechi tradiţii, întrucât un prim Consiliu Legislativ a început să funcţioneze la 1 ianuarie 1926, în temeiul Constituţiei din 1923, care prevăzuse la art. 76 crearea unui organ special de tehnică legislativă.
Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, Consiliul Legislativ s-a alăturat în anul 2007 familiei organelor cu rol de avizare legislativă din statele membre, devenind membru cu drepturi depline al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană (ACA-Europe).
George Edward Dircă, președinte al secției evidență oficială a legislației și documentare
În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă. În favoarea acestuia au votat 174 de parlamentari, iar împotrivă - 17.
Ceilalţi candidaţi au obţinut: Rodica Penescu - 4 voturi pentru şi 187 contra, iar Andrei Ciochiu - 13 voturi pentru şi 178 contra.
Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar de la conducerea Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a demisionat Gheorghe Popescu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰