Antena Meniu Search
x

FMI ceartă Guvernul: Prea puţini muncesc şi plătesc taxe, creşterea economică e mică, iar noile măsuri fiscale nu sunt eficiente

Echipa Fondului Monetar Internaţional, aflată în vizită în România, a participat azi la discuţii cu deputaţii din Comisia de Buget. Delegaţia condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, a certat guvernul că nu încasează suficient şi cheltuie prea mult, au declarat surse politice pentru Observator.

de Redactia Observator

la 03.10.2023, 22:21

Vezi și

Delegaţia FMI, prezentă la Bucureşti de pe 25 septembrie pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV, a avut marţi o întrevedere cu cei din comisia de Buget a Camerei Deputaților.

Echipa FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, le-a transmis deputaţilor că nu avem o creştere economică prea mare şi a certat guvernul că are cheltuieli prea multe, în timp ce încasările nu merg cum trebuie, au transmis surse politice pentru Observator. 

Potrivit experţilor de la Fondul Monetar Internaţional, în România sunt prea puţini cei care muncesc şi plătesc taxe şi prea mulţi cei care beneficiază de pe urma banilor de la buget. Mai mult, echipa FMI a criticat şi pachetul de măsuri fiscale adoptate săptămâna trecută pentru a reduce deficitul, risipa bugetară şi a creşte încăsările la bugetul de stat, au mai transmis sursele citate.

Potrivit delegaţiei FMI, pachetul de măsuri este ineficient şi a fost adoptat prea târziu pentru 2023. În plus, FMI atage atenţia că rezultatele se vor vedea pe termen lung şi nu imediat, aşa cum speră guvernanţii. Nu avem o certitudine nici că noile măsuri fiscale vor produce efecte în 2024. Adică există riscul ca încasările la buget să nu crească nici la anul, potrivit experţilor internaţionali.

Pe acelaşi subiect

Contextul vizitei FMI în România

Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

După Comisia Europeană, şi FMI ne-a atras atenţia

Pe 25 septembrie, săptămâna trecută, delegaţia Fondului Monetar Intenaţional s-a întâlnit cu Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ocazie cu care specialiştii au apreciat eforturile României de a implementa politici economice responsabile, dar au cerut atenţie în reducerea deficitului bugetar. Aceeaşi solicitare a avut-o anterior şi Comisia Europeană.

Miza? Riscul să pierdem 75 miliarde euro, a transmis atunci ministrul Finanţelor.  Miercuri, 4 octombrie, în ultima zi a vizitei în România, echipa FMI va ajunge la BNR iar apoi îşi va prezenta concluziile în cadrul unei conferinţe de presă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » FMI ceartă Guvernul: Prea puţini muncesc şi plătesc taxe, creşterea economică e mică, iar noile măsuri fiscale nu sunt eficiente