FMI cere guvernului să elimine scutirile şi privilegiile: Pachetul de măsuri fiscale adoptat nu este suficient
Delegația Fondului Monetar Internaţional, prezentă la Bucureşti de pe 25 septembrie, a cerut guvernului, în raportul de la finalul consultărilor anuale, măsuri suplimentare pentru a crește veniturile la buget.
Pachetul de măsuri fiscale adoptat de Guvern nu este suficient, spune delegaţia Fondului Monetar Internaţional, sosită în România pentru discuţii cu Marcel Ciolacu. Experţii FMI spun că România are în continuare nevoie de venituri în plus la buget şi vine cu o serie de propuneri suplimentare.
Delegația condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, a cerut la finalul consultărilor cu guvernul măsuri suplimentare pentru a crește veniturile la buget. Sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a crește veniturile, eficiența și corectitudinea, atrag atenţia experţii Fondului Monetar Internaţional.
Măsurile propuse de experţii FMI
În următorii doi ani, va fi necesară o creștere a veniturilor cu peste 2% din PIB, dincolo de rezultatele recentului pachet fiscal. În acest scop, măsurile cheie de luat în considerare, potrivit raportului FMI, sunt în primul rând eliminarea scutirilor, privilegiilor și lacunelor rămase; în al doilea rând este nevoie de simplificarea suplimentară a TVA-ului. În al treilea rând, trebuie implementată o reformă a impozitului pe proprietate. Şi în al patrulea rând este necesară utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei și, mai larg, pentru a promova tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
- FMI ceartă Guvernul: Prea puţini muncesc şi plătesc taxe, creşterea economică e mică, iar noile măsuri...
- FMI vine săptămâna viitoare la București. Va analiza situația economiei româneşti, în baza Articolului IV
- Șefa FMI, semnal de alarmă pentru UE. Economia blocului comunitar se confruntă cu probleme structurale pe care...
Pachetul fiscal adoptat recent este un prim pas important pentru reducerea deficitului fiscal ridicat. Cu toate acestea, sunt necesare alte reforme fiscale ambițioase pentru a reconstrui spațiul fiscal, pentru a face sistemul fiscal mai echitabil și mai eficient și pentru a crește veniturile pentru a consolida serviciile publice, se arată în raportul delegaţiei FMI.
Potrivit raportului, îmbunătățirile continue în ceea ce priveşte administrarea veniturilor, deși sunt necesare, nu oferă rezultate rapide sau previzibile și nu ne putem baza pe acestea pentru a realiza ajustarea fiscală necesară pe termen scurt.
FMI cere măsuri suplimentare pentru a crește veniturile la buget
Echipa FMI a certat Guvernul că nu încasează suficient şi cheltuie prea mult, potrivit unor surse politice. România nu are o creştere economică prea mare, iar cea mai mare problema o reprezinta deficitul bugetar. Potrivit experţilor de la Fondul Monetar Internaţional, în România sunt prea puţini cei care muncesc şi plătesc taxe şi prea mulţi cei care beneficiază de pe urma banilor de la buget.
Echipa FMI a criticat şi pachetul de măsuri fiscale adoptate săptămâna trecută pentru a reduce risipa bugetară şi a creşte încăsările la bugetul de stat. Măsurile sunt ineficiente și au fost adoptate prea târziu pentru a se vedea efecte în 2023. Nu exista o certitudine nici că noile măsuri fiscale vor produce efecte în 2024. Adică există riscul ca încasările la buget să nu crească nici la anul, potrivit experţilor internaţionali. Mai mult, FMI cere impozitarea progresivă în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰