Antena Meniu Search
x

UDPATE. Majoritatea consilierilor şi-au dat acordul pentru înfiinţarea a 19 firme ale Primăriei Capitalei. Firea: Aceste firme ar reduce tarifele la utilități

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la ședința CGMB de marți, în cadrul căreia se va supune la vot acordul de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale ale municipalității, că beneficiile creării acestora ar fi reducerea tarifelor la utilități și creșterea calității serviciilor, informează Agerpres.

Update ora 21:10 - Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat acordul de principiu pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Consilierii PNL au anunţat că vor vota împotriva înfiinţării societăţilor comerciale, precizând că PNL va organiza o dezbatere publică privind firmele pe care municipalitatea doreşte să le înfiinţeze. Ciprian Ciucu, din partea PNL, a precizat că şi-ar dori un rol mai restâns al Primăriei şi că, în general, companiile de stat au fost controlate politic.

"Soluţia de a dubla funcţiile primăriei prin societăţi comerciale până acum nu a prea funcţionat în România. În general, companiile de stat au fost controlate politic, căpuşate, delapidate şi în momentul în care s-a pus problema reorganizării sau desfiinţării lor s-a adus argumentul problemelor sociale. Cred că ar trebui să căutăm soluţii administrative tocmai ca să întărim capacitatea administrativă a primăriei, ea asumându-şi un rol reglementator, eficient, implicat, care să monitorizeze cu adevărat cum sunt livrate serviciile publice. Nu cred că aceasta este o soluţie pentru toate problemele. Aş prefera un rol mai restâns al primăriei”, a spus Ciucu.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la ședința CGMB de marți, în cadrul căreia se va supune la vot acordul de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale ale municipalității, că beneficiile creării acestora ar fi reducerea tarifelor la utilități și creșterea calității serviciilor, informează Agerpres.

"Pentru cetățeni beneficiul va fi evident și imediat și va consta într-o reducere a tarifelor la utilități, reducerea tarifelor la toate prestațiile în ceea ce privește serviciile publice, de asemenea, ridicarea calității acestor servicii prestate către cetățeni", a spus Firea.

Ea a menționat că se vor crea noi locuri de muncă și că nu se instituie niciun monopol de către aceste societăți comerciale pe acțiuni ale municipiului București, deoarece, prin lege, CGMB și Primăria Generală au atributul de a presta servicii publice către cetățeni.

"Avem această responsabilitate și putem să o realizăm prin două modalități legale — să ne asumăm gestiunea acestor servicii publice, fapt ce vă propun eu în acest moment sau să delegăm aceste servicii publice. (...) Astăzi, prin votul dumneavoastră, înlocuim un mod de administrare deficitar, neprofesionist, birocratic și corupt al Capitalei cu un model suplu, european, profesionist. Spunem adio administrațiilor și regiilor și constituim societăți pe acțiuni, așa cum se întâmplă în întreaga Europă, sub controlul Consiliului General, cu plan de investiții și strategie aprobate de CGMB. (...) Ce dorim prin votul de astăzi? Să avem servicii publice de bună calitate, profesioniste, la tarife reduse și să răspundem cu toții prezent cererilor cetățenilor", le-a transmis edilul consilierilor municipali.

Firea a afirmat că Primăria Capitalei nu va distorsiona mediul privat din București, pentru că nu toți antreprenorii români și străini aveau acces la bugetul Capitalei, iar ani de zile doar câteva firme au fost "abonate" la banul public.

"Felul de a face administrație a fost extrem de păgubos până acum. (...) Capitala este plină de gropi, e murdară, nu are un management inteligent al traficului. (...) Facem primii pași pentru înființarea holdingului București — Capitală Europeană. (...) Acest holding va fi alcătuit din peste 20 de societăți comerciale pe acțiuni, nu SRL-uri. (...)100% acționar fiind municipalitatea, deci nu privatizăm Capitala. (...) Două dintre societăți sunt deja înființate, mă refer la Trustul pentru construcții metropolitane și ați dat avizul dumneavoastră pentru înființarea unei societăți care să aibă ca obiect de activate dezinsecția, deratizarea în Capitală. Astăzi vă supun dezbaterii și aprobării acordul de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale pe acțiuni 100% ale municipalității în mai multe domenii de activitate. Unele dintre ele au în acest moment reprezentare în regii, administrații, altele pur și simplu erau abandonate și nu se ocupa nimeni în Capitală de aceste domenii, cum ar fi, spre exemplu, promovarea valorilor turistice ale Bucureștiului", a completat primarul general.

Gabriela Firea a adăugat că aceste societăți comerciale pe acțiuni se vor supune controlului anual al Curții de Conturi, vor face achizițiile doar potrivit legislației naționale în domeniu, iar adunările generale ale acționarilor vor fi formate din consilieri generali.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » UDPATE. Majoritatea consilierilor şi-au dat acordul pentru înfiinţarea a 19 firme ale Primăriei Capitalei. Firea: Aceste firme ar reduce tarifele la utilități