Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Gabriela Firea, primul primar femeie din istoria Capitalei. Ce alte capitale europene au ca primar o femeie

Gabriela Vrânceanu-Firea este noul primar al Bucureştiului şi prima femeie din istoria de 150 de ani a Capitalei care deţine această funcţie. Stabilind acest nou record, de a fi prima femeie din istoria unei capitale, Gabriela Firea se alătură altor femei care au reuşit o astfel de performanţă în alte ţări europene.

de Redactia Observator

la 06.06.2016 , 12:06

Gabriela Vrânceanu-Firea este noul primar al Bucureştiului şi prima femeie din istoria de 150 de ani a Capitalei care deţine această funcţie. Stabilind acest nou record, de a fi prima femeie din istoria unei capitale, Gabriela Firea se alătură altor femei care au reuşit o astfel de performanţă în alte ţări europene.

În Europa, la conducerea unora dintre cele mai importante oraşe europene se află persoane de sex feminin, care dau dovadă de mult profesionalism şi devotament.

Te invităm să faci cunoştinţă cu cele mai puternice femei aflate la conducerea unui oraş european:

Articolul continuă după reclamă

Henriette Reker – este primarul oraşului Kőln din Germania şi politician independent. Ea este prima femeie ales primar în anul 2015 din istoria oraşului german.

Ada Colau Ballano este un activist politic şi social, actualul primar din Barcelona din 13 iunie 2015, prima femeie din istoria Barcelonei care deţine această funcţie. Colau a fost unul dintre membrii fondatori şi purtătorii de cuvânt ai HAP (Platforma pentru persoanele afectate de ipoteci ), care a fost înfiinţată la Barcelona în 2009, ca răspuns la creşterea evacuărilor cauzate prin clauze abuzive ipotecare şi prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole în urma crizei financiare din 2008.

Adriana Krnáčová este primarul oraşului Praga din noiembrie 2014. Krnáčová este prima femeie din istoria ţării care ocupă această poziţie.

Johanna Rolland este un politician francez şi actualul primar al oraşului Nantes, fiind prima femeie care deţine această funcţie. Începând cu aprilie 2014, ea este unul dintre cei şase primari de sex feminin ai oraşelor franceze , cu mai mult de 100.000 de locuitori.

Anne (Ana) Hidalgo este un politician spaniol-francez, actualul primar al Parisului, prima femeie care deţine această funcţie. Ana a fost un membru al Partidului Socialist (PS) din 1994, servind anterior ca fostul secretar Naţional pentru Cultură şi mass-media. Ea a fost primul primar adjunct al Parisului (martie 2001 - martie 2014). În 2014, în cadrul alegerilor municipale, Anne Hidalgo a fost aleasă primar.

Katrin Stjernfeldt Jammeh este un politician social-democrat care deţine funcţia de primar al municipiului Malmo din Suedia, începând cu 1 iulie 2013. Katrin este prima femeie care deţine această funcţie.

Iordanka Asenova Fandakova este un politician bulgar şi primar al oraşului Sofia din Bulgaria. Fandakova este prima femeie care deţine această poziţie. A fost aleasă la data de 15 noiembrie 2009, după ce a câştigat în faţa lui Georgi Kadiev, reprezentant al Partidului Socialist Bulgar.

Corine Mauch este un politician social-democrat eleveţian, care serveşte ca primar al oraşului Zűrich. Corine este prima femeie care ocupă această funcţie şi primul primar homosexual din istoria oraşului. Mauch a fost ales primar în martie 2009, după zece ani petrecuţi în consiliul municipal.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » Gabriela Firea, primul primar femeie din istoria Capitalei. Ce alte capitale europene au ca primar o femeie