Video Gafele care au dus la plecarea lui Vasile Dîncu din funcţie. PSD ar putea ceda ministerul celor de la PNL
Demisie cu scandal de la conducerea ministerului Apărării. Vasile Dîncu a renunţat la fotoliul de ministru după 11 luni, motivând că nu poate colabora cu preşedintele Iohannis. Nu mi-a cerut nimeni să plec, nu am avut reproşuri din partea şefului statului, susţine cu toate acestea social-democratul. Interimatul a fost preluat de premier în condiţiile în care mâine este şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care se discută despre modernizarea armatei şi despre ultimele evoluţii ale războiului din Ucraina.
Ultima discuţie oficială legată de renunţarea la şefia Armatei a avut loc fix în urmă cu o săptămână, la Palatul Victoria. Premierul l-a chemat la raport pe Vasile Dîncu dar singurul lucru anunţat după întâlnire a fost că trebuie "calibrată comunicarea". Situaţia părea rezolvată dar în această dimineaţă social-democratul şi-a dat demisia. "Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu Preşedintele României, comandantul suprem al armatei. Consider necesară retragerea mea din această funţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă", a fost mesajul transmis de Vasile Dîncu.
Declaraţiile controversate ale lui Vasile Dîncu
"Nu am avut niciun reproş concret din partea preşedintelui. Nu am vorbit nici astazi, nici ieri cu presedintele Klaus Iohannis. Nu mi-a cerut nimeni demisia pana acum", a declarat Vasile Dîncu. În spaţiul public, primele semne ale neînţelegerii fostului ministru cu preşedintele Iohannis au venit după câteva declaraţii controversate făcute de Vasile Dîncu, care au fost contrare poziţiilor statului român.
"Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei", declara Vasile Dîncu, la Digi24, pe 22 ianuarie. "Singura şansă a păcii poate să fie negocierea. Este vorba de o negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, SUA să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia", declara Vasile Dîncu, la PrimaTV, pe 8 octombrie. "Unii demnitari de la noi trebuie sa citeasca mai frecvent revista presei. Sa afle aceste pozitii", a fost reacţia venită atunci de la Cotroceni, chiar de la preşedintele Klaus Iohannis.
- Cine mai promovează ideea negocierilor de pace în războiul din Ucraina, în afară de Vasile Dîncu - Analiză
- Nicolae Ciucă, interimar la Ministerul Apărării. Ciolacu nu exclude posibilitatea ca PSD să renunţe la funcţie...
- Cine îl va înlocui pe Vasile Dîncu la Ministerul Apărării. Cele două nume aflate pe masa PSD
Vasile Dîncu a denunţat imediat o "montură" împotriva sa, într-o postare ironică pe Facebook. Social-democraţii au părut surprinşi de demisie. "Am crezut că s-a depăîşit momentul şi s-au adus explicaţii la acea declaraţie. Este posibil orice în politică (n.red. posibilitatea ca PSD să cedeze ministerul celor de la PNL)", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Demisia lui Vasile Dîncu vine cu o zi înainte de întrunirea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte extrem de importante, precum evoluţia privind situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, modernizarea Armatei şi asigurarea securităţii energetice.
Ce a spus Vasile Dîncu în spatele uşilor închise
În spatele uşilor închise, Vasile Dîncu a fost mai vocal. Acesta le-a explicat colegilor că de luni bune se pun presiuni pe el pentru a demisiona de la ministerul Apărării. Fără a pronunţa numele lui Klaus Iohannis, acesta a lăsat de înţeles că preşedintele a fost cel care a fost presiune pe el să plece. De astăzi, Nicolae Ciucă este cel care a preluat conducerea Ministerul Apărării, sub formă de interimat.
Potrivit informaţiilor Observator, cei la PSD vor merge la negocieri în cadrul coaliţiei de guvernare astfel încât cei de la PNL să facă o propunere la Apărare, şi nu cei din PSD. Cel puţin aceasta e varianta pe care cei din PSD o susţin la acest moment, asta în condiţiile în care în 6 luni se va întâmpla acea rocadă în ceea ce priveşte funcţia de premier. Dacă vorbim despre variante din partea PSD pentru funcţia de ministru al Apărării, acestea există, dar nu au fost discutate în şedinţă pentru că primul pas este o negociere în cadrul coaliţiei. În cazul în care aceste negocieri vor eşua, PSD ar dori ca Mihai Tudose să preia ministerul Apărării. Sau Angel Tîlvar, senator, ar putea fi o altă variantă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰