Guvernul României aprobă un ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Nicolae Ciucă, reacţie după summit-ul NATO
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în şedinţa de Guvern, că va fi aprobat acordul privind acordarea ajutorului nerambursabil de 100 de milioane de lei, pentru Republica Moldova. De asemenea, premierul a vorbit şi despre grupul de luptă aprobat de NATO, în urma summit-ului de la Bruxelles.
Guvernul va aproba acordul privind ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro convenit cu Executivul de la Chişinău, principalul element pe care România îl oferă pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de vineri a Cabinetului.
Nicolae Ciucă a spus că Acordul este principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă.
"Astăzi, în şedinţa de Guvern, vom aproba acordul privind acordarea ajutorului financiar pe care ţara noastră l-a stabilit în şedinţa comună din luna februarie pe care am avut-o la Chişinău cu Guvernul Republicii Moldova şi, astfel, acel ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane va putea fi accesat de către Guvernul Republicii Moldova.
Acordul reprezintă principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă şi, desigur, de realizarea a reformelor şi sprijinul pe care noi îl acordăm pentru parcursul european al Republicii Moldova", a declarat Nicolae Ciucă.
- Garanţii de securitate sporite pentru România în urma summitului NATO. De ce este grupul de luptă ce va fi...
- NATO cere Chinei să nu ajute Rusia şi să condamne războiul din Ucraina; primele concluzii după summit-ul NATO....
- Klaus Iohannis, la summitul de la Bruxelles: NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziţionat în România
Nicolae Ciucă, despre grupul de luptă din România
Premierul a anunţat decizia NATO de înfiinţare a unui grup de luptă, pe teritoriul României, un demers pe care ţara noastră l-a făcut cu mult timp în urmă, şi anume ca măsurile de descurajare pe Flancul de est să fie cât mai echilibrate şi în măsură să asigure securitatea pe întreg flancul.
„Am revenit aseară de la summitul excepțional la care am participat în cadrul delegației conduse de domnul președinte. Sunt câteva aspecte pe care vreau să le aduc la cunoștință. Primul este cel legat de decizia de înființare a încă 4 grupuri pe Flancul Estic. Unul dintre ele va fi în România”, a spus premierul.
Potrivit lui Ciucă, s-a luat decizia pentru un demers pe care România l-a făcut cu mult timp în urmă, în sensul în care a dorit ca „măsurile de descurajare și apărare de pe Flancul Estic să fie cât mai echilibrate și în măsură să asigure securitatea credibilă pentru întreg Flancul Estic”.
NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România, declara joi Klaus Iohannis, înaintea reuniunii extraordinare a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO. „Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede”, spunea șeful statului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰