Video Haosul cu supraimpozitarea salariilor ia amploare. Un ministru îl contrazice pe Ciolacu şi recunoaşte că au discutat să taxeze şi angajaţii din privat
Salariile bugetarilor de lux ar putea fi suprataxate cu 16%. Scenariul e confirmat doar premierul Nicolae Ciucă. De zile bune, Guvernul încearcă să vină cu un plan de economii. Însă, în loc să prezinte soluţii concrete, liderii politici oferă ziua şi bâlba. Nici până acum nu există cifre clare care să arate ce impact are avea supraimpozitarea sau îngheţarea angajărilor la stat.
Coaliţia vorbeşte despre supraimpozitare celor care câştigă mai mult decât preşedintele, dar nu are cifre clare şi nici nu ştie exact ce economii ar face în urma aplicării acestei măsuri. Aşteaptă însă analize. Şi se contrazice în declaraţii. "În acest moment, aşa cum am discutat, doar la stat", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. "Da, sunt discutii, evident, cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare si de impozitare e unic", a declrat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. "N-a vorbit nimeni de privat, intrebati-l pe domnul Cseke", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Date clare nu există nici în ceea ce priveşte îngheţarea angajărilor la stat
Totuşi, liderii politici ştiu clar că vor să ia bani de la bugetarii de lux. "Anumite structuri, cum sunt cele de reglementare, au niște dispoziții venite de la Comisia Europeană, să respecte o anumită salarizare", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Iar intenţia coaliţiei este să suprataxeze cu 16 procente suma care depăşeşte salariul brut al preşedintelui, de aproximativ 25 de mii de lei lunar. Dacă suprataxarea ar deveni realitate, şeful ANCOM, Vlad Stoica ar plăti un impozit suplimentar de 1.797 lei. Abia numit la conducerea ANRE, George Niculescu ar primi cu 2450 de lei mai puţin. Iar şeful ASF, ar pierde 2660 de lei. Contactaţi telefonic, şefii acestor agenţii nu au dorit să comenteze.
"Daca aplica doar la bugetari, vorbim de niste maruntis de 80 si ceva de milioane de lei la buget, pe an. Si daca te uiti la restul salariilor din privat, poti sa cel mult dublezi suma. Adica 200 de milioane. Pai ei au nevoie de 100 de ori mai mult. Adica 20 de miliarde! Nu astea ar trebui sa fie prioritatile. Prioritatile ar fi sa atragem naibii fondurile alea europene. Supraimpozitarea doar a unora nu e o solutie cortecta. Sa facem salariul presedintelui 100.000 sa nu mai avem ce supraimpoziata", a declarat Gabriel Biriş, expert fiscal. Date clare nu există nici în ceea ce priveşte îngheţarea angajărilor la stat.
Scandalul a trecut Oceanul şi a ajuns până în America Latină, acolo unde preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială. "Masuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil, pot fi discutate. Eu mă astept de la coalitie sa vina cu o solutie integratoare", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Între timp, Banca Mondială recomandă introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, creșterea impozitului pe dividende, creșterea impozitelor pe proprietate şi creșterea impozitării microîntreprinderilor
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰