Antena Meniu Search
x

Iașiul riscă să fie blocat. Mihai Chirica anunță că intră în grevă japoneză. Reacția USR PLUS după respingerea bugetului

Scandal între edilul ieşean Mihai Chirica şi cei de la USR PLUS. Primarul Iaşiului a anunţat că de luni intră în grevă japoneză, după respingerea bugetului local de către consilieri, el avertizând totodată că şi sindicatele din instituţiile subordonate primăriei ar putea declanşa proteste.

de Redactia Observator

la 23.04.2021, 16:26

Iașiul riscă să fie blocat. Mihai Chirica anunță că intră în grevă japoneză. Reacția USR PLUS după respingerea bugetului
Mihai Chirica - Mediafax Foto / Dragos Pascaneanu / Hepta

Liderii ieşeni ai USR PLUS susţin că primarul se află în grevă generală din prima zi a mandatului său şi că respingerea bugetului local nu înseamnă blocarea activităţii Primăriei. ”Chirica se află în grevă generală, nu japoneză, din prima zi de mandat”, afirmă senatorul USR PLUS Marius Bodea.

Mihai Chirica a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că pentru prima dată în ultimii 30 de ani bugetul Iaşiului este respins în plenul Consiliului Local, el acuzând USR PLUS că a dovedit "cinism şi răutate". "De luni, intru în grevă japoneză împotriva USR PLUS. Sindicatele din instituţiile subordonate primăriei ne-au contactat. Vor începe să-şi arate dezaprobarea faţă de ceea ce a făcut USR PLUS. Conducerea USR merită tot dispreţul nostru. Este o adunătură de oameni. Nu mi-e frică de voi. Stimată doamnă Cosette Chichirău, să vă fie ruşine!", a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica, potrivit news.ro.

Edilul ieşean a spus că nu va lăsa ca USR PLUS să calce oraşul în picioare, Chirica afirmând că "la Iaşi este război, nu dispută politică". "E o mizerie ce au făcut. Sunt un partid anti-naţional. Dragnea a fost o minciună pe lângă ce sunt cei din USR PLUS. Va trebui să vedem ce facem cu ei. Îşi bat joc şi de mine, şi de oraş", a afirmat Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului a precizat că nu va accepta să mai aibă vreun dialog cu deputatul Cosette Chichirău până la finalul mandatului său. Proiectul de buget al municipiului Iaşi a fost respins, joi seara, la capătul unei şedinte tensionate de consiliu, care a durat aproape opt ore. Au votat în favoarea proiectului cei 11 consilieri locali PNL şi doi de la PMP, pentru trecerea bugetului fiind necesare 14 voturi. Reprezentanţii PSD au părăsit sala în momentul votului, în timp ce consilierii USR PLUS s-au abţinut.

Şefii USR PLUS Iaşi îl acuză pe edilul Mihai Chirica de “grav derapaj democratic“ 

Senatorul USR PLUS Marius Bodea a precizat, într-un comunicat de presă că o simplă “demisie de ruşine“ a edilului Mihai Chirica ar fi suficientă în faţa ieşenilor, după ce primarul anunţase că de luni va intra în grevă japoneză împotriva USR PLUS, în urma respingerii proiectului de buget local. „Mihai Chirica ne-a spus că intră în grevă japoneză, cu banderolă albă la mână, şi că de luni se alătură sindicatelor în marşuri de protest. Pe baza rezultatelor inexistente ale administraţiei sale, Chirica se află în grevă generală, nu japoneză, din prima zi de mandat. Există înregistrarea vorbelor sale, oricât de halucinante ar părea declaraţiile. Motivul pentru care vrea să abdice din funcţie, în loc să demisioneze: îi lipseşte majoritatea în Consiliul Local. Obişnuit să fie un despot întunecat în anii cât a stăpânit Iaşiul alături de PSD şi de mafia imobiliară, astăzi a intrat într-o fază de delir care ar necesita urgent un consult de specialitate“, a declarat senatorul USR PLUS, Marius Bodea. El consideră că ameninţările primarului la adresa consilierilor locali ai USR PLUS denotă  “un grav derapaj democratic“.

La rândul său, copreşedintele USR PLUS, deputatul Monica Berescu, a precizat, tot într-un comunicat de presă, că “este absurd ca primarul să solicite votul pe buget în ultima zi a termenului legal, fără să prezinte execuţia bugetară pe anul anterior“. “Respingerea bugetului în Consiliul Local nu pune în pericol în niciun fel salariile şi celelalte venituri ale angajaţilor primăriilor şi a regiilor din subordine, ci sistează investiţiile până ce bugetul va fi adoptat. În caz contrar, Primăria va funcţiona pe baza bugetului din 2020. Incapacitatea primarului Mihai Chirica de a propune un buget coerent, transparent şi în interesul tuturor ieşenilor reprezentaţi în Consiliul Local este mascată prin declaraţii politice belicoase şi prin inventarea unor tragedii şi drame locale“, a precizat deputatul Monica Berescu.

Totodată, liderul USR PLUS Iaşi afirmă că potrivit legii, bugetul local se poate aproba şi după cele 45 de zile de la aprobarea legii bugetului de stat. “Atacurile personale, denigrarea publică şi ameninţările domnului Mihai Chirica exprimate pe pagina de Facebook personală, a partidului său şi cel mai grav, pe pagina unei instituţii publice nu fac altceva decât să arate ipocrizia, agresivitatea şi mentalitatea feudală a primarului, care se crede stăpânul tuturor. În orice democraţie, aleşii locali au dreptul să aibă o viziune diferită şi trebuie să se asigure că există echilibru şi cumpătare în cheltuirea banilor publici. Primarul cercetat penal şi urmaşul condamnatului Gheorghe Nichita ar trebui să fie ultima persoană din primărie care ţine lecţii de moralitate, responsabilitate şi profesionalism“, adaugă liderul USR PLUS Iaşi, deputatul Monica Berescu

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Dacă v-aţi achiziţiona o maşină nouă, aţi opta pentru un autoturism electric?
Observator » Stiri politice » Iașiul riscă să fie blocat. Mihai Chirica anunță că intră în grevă japoneză. Reacția USR PLUS după respingerea bugetului