Premierul României, îngrijorat în legătură cu bugetul ţării pe 2020
Guvernul a jucat astăzi cu mandatul pe masă. Cabinetul Orban şi-a asumat răspunderea pe trei pachete de legi, iar Opoziţia a anunţat că, deocamdată, nu depune moţiune de cenzură. Însă discuţiile despre bugetul României s-au dus cu ameninţări de ambele părţi.
Guvernul a jucat astăzi cu mandatul pe masă. Cabinetul Orban şi-a asumat răspunderea pe trei pachete de legi, iar Opoziţia a anunţat că, deocamdată, nu depune moţiune de cenzură. Însă discuţiile despre bugetul României s-au dus cu ameninţări de ambele părţi. Premierul anunţă că nu sunt bani pentru alte cheltuieli decât cele asumate, în timp ce PSD ameninţă cu un proiect pentru dublarea alocaţiilor copiilor. Acest lucru ar putea da peste cap toate calculele Executivului.
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Guvernul şi-a riscat mandatul şi şi-a asumat răspunderea în Parlament pe trei pachete de legi. Cea mai importantă dintre ele: legea plafoanelor, prin care este stabilită, de exemplu, ţinta de deficit pentru anul viitor.
Măsurile economice pe care Executivul vrea să le ia în 2020 au venit la pachet cu avertismente alarmante.
Concret, Ludovic Orban le cere senatorilor şi deputaţilor să nu mai adopte legi care să presupună cheltuieli neprevăzute.
Dacă şi bugetul va fi asumat de Guvern şi nu va trece prin Parlament, social-democraţii anunţă că vor depune un proiect prin care cer dublarea alocaţiilor copiilor. Ceea ce ar însemna un efort financiar uriaş şi ar putea avea drept efect depăşirea ţintei de 3,6 la sută deficit, asumată azi de Executiv.
În primăvara acestui an, alocaţiile copiilor aproape că s-au dublat. Iar în toamnă, preşedintele a promulgat legea care prevede majorarea anuală a alocaţiei cu inflaţia.
Deputaţii din Comisia de Muncă au mai vorbit şi despre majorarea indemnizaţiei minime pentru mame care în prezent este de 1250 de lei.
Deocamdată, Executivul împarte banii pentru anul viitor.
Faţă de 2019, vor primi mai mulţi bani Educaţia, Apărarea, Internele, Transporturile şi Justiţia. Ministerul Muncii va avea cea mai mare alocare pentru că va trebui să susţină, între altele, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie şi creşterile pe pensii programate pentru 1 septembrie 2020.
Mai puţini bani vor primi anul viitor Agricultura, Sănătatea, Finanţele şi Dezvoltarea.
Guvernul vrea ca bugetul să fie gata până la finalul anului. Nu este însă clar dacă Executivul îşi va asuma răspunderea şi pentru această lege sau va fi adoptată prin dezbatere în Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰