Iohannis: Este momentul să trecem la o nouă etapă a democrației românești
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este momentul ca România să treacă la o nouă etapă a democrației, arătând că are în vedere trei direcții, respectiv participarea, integritatea și durabilitatea
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este momentul ca România să treacă la o nouă etapă a democrației, arătând că are în vedere trei direcții, respectiv participarea, integritatea și durabilitatea
El a precizat că reforma instituțiilor politice este una din prioritățile mandatului său și primul pas în reforma clasei politice.
"Timp de 25 de ani am parcurs o etapă care a însemnat crearea instituțiilor democratice, încheierea tranziției, acumulare de experiență, dar și un set de experimente în materie, reușite sau nu. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democrației românești. Din punctul meu de vedere această nouă etapă a democrației românești ar trebui să însemne o resetare a sistemului și o creștere a încrederii cetățenilor în instituțiile democratice", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele și formațiunile parlamentare.
El a arătat că vizează trei direcții, și anume participarea, integritatea și durabilitatea.
"Astfel, am în vedere trei direcții: participarea — și aici mă refer la asigurarea condițiilor pentru ca toți românii să voteze, inclusiv și în special cei din diaspora, dar și la încurajarea participării la viața politică în general, la deschiderea spațiului politic printr-o altă legislație a partidelor politice. Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicienilor și una a oamenilor. Integritatea, înțeleasă nu neapărat în sensul său juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparență și corectitudine în funcționarea instituțiilor, în finanțarea partidelor și a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi trebuie să funcționăm noi, clasa politică, în mod transparent. Durabilitate — să gândim un cadru legislativ care să asigure nu numai legitimitate, dar și eficiență în reprezentarea electoratului", a explicat Iohannis.
El consideră că pot fi realizate pachete de legi pentru mai mult de un ciclu electoral.
"Cred că putem să venim cu pachete de legi care țin mai mult de un ciclu electoral și să construim soluții solide. În felul acesta vom putea avea pe termen lung o competiție electorală mai degrabă axată pe dezbateri și soluții, nu o confruntare, de dragul confruntării, așa se vor diminua și fenomene precum mita electorală, turismul electoral, migrația politică, redesenarea periodică a hărților electorale", a spus Iohannis.
El a arătat că acesta este cadrul în care a supus spre dezbatere temele referitoare la legile electorale, votul românilor din diaspora, accelerarea și simplificarea procedurilor cu privire la ridicarea imunității parlamentarilor, potrivit Agerpres.
"Aici nu va fi vorba doar de proceduri ci și de o conduită responsabilă a partidelor și a politicienilor", a mai spus Iohannis referindu-se la simplificarea procedurilor în cazul cererilor venite din partea justiției.
Șeful statului a adăugat că a ascultat și opinia partidelor și formațiunilor parlamentare cu privire la "nefericita" OUG 55/2014.
"Am pornit de la premisa că ne putem raporta la aceste subiecte pentru a atinge obiectivele politice enunțate și nu ca scopuri în sine și atunci avem mai multe premise să facem o construcție durabilă", a completat el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰