Antena Meniu Search
x

Iohannis susţine achiziţiile comune de gaze în UE. Ce spune de reglementarea pieţei de energie la nici 2 ani de la liberalizare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că propunerea Comisiei Europene cu privire la problema preţului ridicat al gazului este bună şi că România agreează noile măsuri, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 18:14

Iohannis susţine achiziţiile comune de gaze în UE. Ce spune de reglementarea pieţei de energie la nici 2 ani de la liberalizare
Klaus Iohannis, la Bruxelles - www.presidency.ro

"Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene, o propunere bună, care conţine inclusiv elemente pe care le-am solicitat şi eu în repetate rânduri. Este un document destul de tehnic şi nu cred că vom intra astăzi în toate detaliile, dar începutul este bun. Vorbim aici de un fel de plafonare a preţului la gaz, dar o plafonare care nu pune furnizorii în dificultate, însă previne apariţia unor preţuri exagerat de mari.

Avem, în acelaşi timp, un început de reglementare care decuplează piaţa gazului de piaţa electricităţii. Avem o propunere de achiziţii solidare, o platformă de achiziţie comună voluntară pentru gaz. Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor membre pentru a atenua criza energiei", a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

El a subliniat că este nevoie ca măsurile să fie gândite pentru viitor. "Nu putem să venim la infinit cu subvenţii, cu măsuri extraordinare. Trebuie să găsim soluţii pentru a avea energie suficientă disponibilă şi la preţuri pe care populaţia şi industria le pot plăti. Asta înseamnă diversificare, asta înseamnă energie verde, asta înseamnă resurse noi, de exemplu gazul din Marea Neagră, şi asta înseamnă o interconectare mult, mult mai bună între statele membre decât cea pe care o avem acum", a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România agreează propunerile venite de la Comisie. "În ceea ce priveşte achiziţia comună, ea este pe bază voluntară, deci cine doreşte va putea să intre, iar noi vom solicita ca acest 'vom putea' să rămână realmente deschis pentru toată lumea, deci să fie o platformă accesibilă real pentru toţi, fiindcă aici vor intra firmele private, nu intră statele. Iar companiile sau statele care au contracte în altă parte probabil îşi vor continua aceste contracte. Platforma nu este gândită să îi scoatem pe unii din contracte şi să intrăm noi, platforma este gândită pentru a aduce noi resurse în Europa", a explicat el.

Pe acelaşi subiect

Preşedintele a spus că România este de acord cu mecanismul de solidaritate şi că îşi exprimă interesul pentru a intra în această achiziţie comună de gaze. El a explicat că detaliile tehnice sunt încă în lucru. "Este un pachet foarte mare şi foarte tehnic care a fost prezentat de Comisie, dar, ca principiu, pot să vă spun da, ne convine şi dorim să intrăm", a afirmat Iohannis. 

Iohannis: Există discuţii în coaliţie despre reglementarea pieţei de energie; ceva trebuie făcut

Iohannis a confirmat că în coaliţia de guvernare există discuţii cu privire la reglementarea pieţei de energie şi că "ceva trebuie făcut" în acest domeniu.

"Există într-adevăr în coaliţie astfel de discuţii şi, atâta vreme cât nu s-au lămurit împreună cu experţii, este prematur să mă exprim eu. Însă este clar că ceva trebuie făcut. Aşa cum funcţionează acum piaţa este destul de complicat şi destul de scump pentru buget. Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenţionăm practic preţul energiei şi ceea ce trebuie, pe de altă parte, să realizăm totuşi, este o subvenţie pentru consumatorul vulnerabil, o subvenţie rezonabilă pentru IMM-uri, chiar şi o subvenţie pentru industria mare, fiindcă altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei româneşti şi aşa ceva nu putem să acceptăm. Şi atunci este nevoie de mecanisme care fac energia nu doar disponibilă, ci accesibilă, adică să poată fi plătită şi Guvernul îşi va bate capul, coaliţia va negocia până când se găseşte o soluţie fezabilă. Cât va dura depinde de evoluţia generală din Europa", a spus Iohannis, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

El a subliniat că această criză a energiei afectează întreaga Uniune Europeană şi lumea întreagă. "Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supravieţui aceste faze dramatice a crizei energiei şi, în paralel, să dezvoltăm resurse noi pentru a reveni la normalitate. (...) Nu putem să continuăm la infinit cu subvenţionarea preţului la energie", a mai spus Iohannis. 

Coaliţia de guvernare vrea să reglementeze din nou piaţa de energie

La nici doi ani de la liberalizarea pietei de energie, politicienii din coaliţia de guvernare vor sa o reglementeze din nou. Astfel, de la 1 ianuarie, am putea avea o nouă ordonanţă de urgenţă, dar - pentru populaţie - nu există nicio schimbare. Tarifele rămân de 68 de bani sau 80 de bani, în funcţie de consum. Potrivit unor surse, preţurile vor rămâne neschimbate minimum doi ani. Modificările avantajează instituţiile publice şi spitalele, care vor plăti 1 leu pe kwh, în timp ce mari consumatori vor da 1 leu şi 30 de bani pe KWh. Dar, până când va interveni statul, furnizorii de curent continuă să facă legea şi au majorat tarifele ca nu cumva să iasă în pierdere. Micii furnizori vând KWh cu 1 leu şi 60 de bani, în timp ce marii jucători de pe piaţă vor să îl dea chiar şi cu 12 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Iohannis susţine achiziţiile comune de gaze în UE. Ce spune de reglementarea pieţei de energie la nici 2 ani de la liberalizare