Iohannis: România condamnă ferm încercările Rusiei de a destabiliza Moldova. Nu vom ceda! Vă asigur că R. Moldova nu este singură
Ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, a transmis preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei declaraţii comune de presă cu Maia Sandu. "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze un guvern marionetă. Moldova rămâne în picioare", a declarat lidera de la Chişinău.
"Parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice", a afirmat şeful statului român, care a evocat în acest context războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început pe 24 februarie anul trecut. Iohannis a reiterat că România condamnă ferm tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. "Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări", a transmis el.
Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă un comunicat în care anunţa că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană şi ar pune la cale o operaţiune sub steag fals, în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse. În replică, autorităţile de la Chişinău au transmis că nu confirmă această informaţie şi au făcut un apel la calm.
"România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război", a spus preşedintele, arătând că ţara noastră va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. "Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări" a transmis preşedintele.
"Ca întotdeauna, este o deosebită plăcere să vă primesc aici, la Cotroceni. Bine aţi venit, doamnă Preşedinte Maia Sandu! România şi Republica Moldova au relaţii cu totul speciale – cu fiecare zi mai solide! Împărtăşim o comunitate de limbă, cultură şi istorie şi am construit împreună o colaborare extrem de deschisă, sinceră şi eficientă", a spus preşedintele.
- Interviu cu Mircea Geoană: "Capacitatea militară a Rusiei de a crea dificultăți Republicii Moldova este foarte...
- Maia Sandu: "Unii au dorit ca țara noastră să cadă și să instaureze un guvern marionetă. Moldova rămâne în...
- Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Chișinăul dezminte şi cere populației să rămână calmă
Iohannis: Vom continua să sprijinim respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova
Klaus Iohannis a arătat că "parcurgem o perioadă de crize de proporţii istorice, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic, aş putea să spun, în ultimele 12 luni". "Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina şi să înceapă un război ilegal şi sângeros, marcat de atrocităţi nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund şi direct de consecinţele acestui război.
Liderii Republicii Moldova şi cetăţenii săi s-au ridicat însă la înălţimea provocărilor pe care alţii le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, inflaţie galopantă, un număr foarte mare de refugiaţi, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră şi atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetăţenii Republicii Moldova", a afirmat şeful statului.
Preşedintele României a spus că "toate acestea, precum şi alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilităţi preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism şi curaj exemplare de către autorităţile proeuropene de la Chişinău". "În acest context, vă felicit pentru numirea noului guvern şi salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova", a mai arătat Iohannis.
Şeful statului a menţionat că, "după cum a arătat şi în urmă cu o săptămână, ameninţările din exterior la adresa ordinii democratice constituţionale a Republicii Moldova, asupra cărora aţi atras în mod public atenţia, sunt deosebit de îngrijorătoare".
"Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Este poziţia noastră permanentă, clară şi fermă. Am solicitat şi vom continua să susţinem sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept", a declarat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai arătat că România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. "Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Preşedinte, faţă de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova", a agfirmat el.
Klaus Iohannis a mai afirmat că în plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică - între 80% şi 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esenţial în construirea independenţei energetice a Chişinăului.
"În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări şi riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova şi a regiunii noastre, este necesar - şi o să acţionăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniţi. Vom merge pe acest drum! Aşa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură şi istorie, dar şi un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică şi tot mai unită", a spus şeful statului în discurs.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰