Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Război Iohannis - Tudorel. Preşedintele şi ministrul Justiţiei se ceartă pe Constituție

În prima apariţie publică după decizia CCR, care îl obligă pe preşedinte să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA, Klaus Iohannis spune că orice hotărâre va lua, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru.

de Redactia Observator

la 05.06.2018 , 23:11

Schimb dur de replici între şeful statului şi ministrul Justiţiei. În prima apariţie publică după decizia CCR, care îl obligă pe preşedinte să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA, Klaus Iohannis spune că orice hotărâre va lua, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru.

Aştept motivarea Curții, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact, este prima reacţie pe care Klaus Iohannis o are după o decizie fără precedent.

Curtea Constituţională a spus că şeful statului trebuia să semneze revocarea Laurei Codruţa Kovesi, procedura declanşată de ministrul Justiţiei. Judecătorii CCR au scris negru pe alb că procurorii sunt sub autoritatea ministrului. 

Vezi și

KLAUS IOHANNIS - preşedintele României

Eu înţeleg acest articol în felul următor. Ministrul are o autoritate în domeniu şi să trebuie să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor. În absolut niciun caz, autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. 

TUDOREL TOADER - ministrul Justiţiei

Şi dacă a spus iohannis doar ce spune dansul nu face parte din biblie! Nu spun ca a greșit. a spus și el ce i-au spus alții. 

Tudorel Toader a mai explicat că independenţa procurorilor nu trebuie confundată cu faptul ca aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei.

TUDOREL TOADER - ministrul Justiţiei

Nu poate ministrul să întrebe ce se întâmplă în dosar, dar autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la adminsitrarea justiţiei, la politicile penale pe care nu le face nici CSM, niciun procuror. le face legiuitorul. 

În premieră, motivarea CCR va fi citită în plenul Parlamentului. Joi, judecătorii Curţii Constituţionale vor explica ce a stat la baza deciziei de săptămâna trecută. Potrivit unor surse, vor exista argumente clare că preşedintele trebuie să semneze decretul de revocare. Aceleaşi voci spun că va fi imperativă formularea, dar nu va exista un termen precis. 

Tot azi, CCR a respins şi sesizarea lui Klaus Iohannis referitoare la una dintre legile Justiţiei pe motiv că a fost făcută prea târziu. Astfel, legea privind funcţionarea CSM se va întoarce la Cotroceni iar preşedintele este obligat să o promulge.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri politice » Război Iohannis - Tudorel. Preşedintele şi ministrul Justiţiei se ceartă pe Constituție