Iohannis: Toate prețurile au crescut și vor mai crește. Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia
"Rusia a pregătit criza energetică din timp, înainte de declanșarea războiului în Ucraina, și este evident că aceasta este una de durată", a declarat președintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Madrid.
"Criza energetică nu a fost urmare a războiului, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua. O bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede".
Șeful statului a vorbit și despre dependența de petrolul și gazul rusesc la nivel mondial, dar acest lucru trebuie să se schimbe în timp.
"Toată lumea lucrează la găsirea de surse alternative, dar și furnizorii de gaz și petrol sunt conștienți că aici e o afacere bănoasă. Toate prețurile au crescut semnificativ și vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung, până vom găsi rute alternative, furnizori alternativi. Atunci vom ajunge la o stabilizare a prețurilor. În practică, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe", a spus Iohannis, la Madrid.
Rusia oprește complet în iulie gazul prin Nord Stream 1
- Rusia oprește complet în iulie gazul prin Nord Stream 1. Europa se teme că Putin nu va mai redeschide robinetul
- Poate Occidentul să impună plafonări de preț pentru petrolul și gazele Rusiei? ”Este un scenariu de coșmar...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 126 LIVE TEXT. Bombardament la Nikolaev: 8 rachete au lovit oraşul, 3 morţi şi 5...
Rusia va opri gazul prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări programate de mentenanță între 11 si 21 iulie, iar Europa își face griji că Rusia nu va relua livrările după această perioadă relatează Reuters într-o analiză. Prin gazoductul Nord Stream 1 circulă gaz de 11 ani. Conducta cu o capacitate de transport anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaz metan leagă Rusia de Germania, pe o distanță de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltică. În fiecare vară sunt programate lucrări de întreținere, dar situația de acum vine într-un context dificil pentru economia europeană, care se confruntă cu o criză energetică şi cu o explozie a preţurilor cauzate și de războiul din Ucraina.
Rusia a redus în iunie pentru a doua oară fluxurile de gaz către Europa. Kremlinul a tăiat cu 60% livrările prin Nord Stream 1 şi a dat vina pe întârzieri ale unor echipamente din cauza sancţiunilor. Germania și alte state europene s-au văzut obligate să caute alternative pentru a evita riscul raționalizării de gaze când vine iarna.
Acum, Europa se teme că Vladimir Putin se va folosi de lucrările de mentenanță programate în perioada 11 - 21 iulie pentru a crește presiunea și mai tare. Pe de altă parte, Kremlinul susține că Rusia rămâne un furnizor de energie de încredere și ”își îndeplinește cu strictețe toate obligațiile” față de Europa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰